Schaamteloze hebzucht

Over de hele wereld zijn er bankiers als Stefan Jentzsch, de hoogste man van Dresdner Kleinwort, een kleine zakenbank. Jentzsch staat iedere dag in deDuitse kranten, sinds bekend geworden is dat hij verantwoordelijk is voor het uitkeren van 400 miljoen euro aan bonussen. Tegelijkertijd heeft de Duitse overheid al 18 miljard euro moeten uitgeven om de moedermaatschappij van Dresdner, de Commerzbank, overeind te houden. Dit fenomeen doet zich wereldwijd voor, schrijft Der Spiegel in zijn omslagverhaal 'Schaamteloze hebzucht', dat nu online staat [alleen in het Engels]. De publieke verontwaardiging over de hoge beloningen van bankiers is groot en behoorlijk unaniem, van de gewone man in de straat tot politiek leiders als Angela Merkel en Barack Obama, maar de bankiers lijken niet erg bereid af te zien van hun privileges, meent Der Spiegel.
Ook Vanity Fair verbaast zich over de bonussen. De topmannen van zes grote banken, die met 125 miljard dollar belastinggeld overeind zijn gehouden, hebben eerder beloofd af te zien van hun bonussen over 2008. Dat deed de gemoederen even kalmeren, zo schrijft Vanity Fair. In 2007 was op Wall Street nog een bedrag van 33 miljard uitgekeerd aan bonussen. Maar de rust is van korte duur geweest. Uit berekeningen blijkt dat de bonussen over 2008 altijd nog uitkomen op 18,4 miljard dollar, ondanks de gigantische verliezen die de financiële concern hebben gemaakt. Ophef veroorzaakte onder meer verzekeraar AIG, die duizenden medewerkers 'retention bonussen' wilde uitkeren, bonussen die medewerkers krijgen als ze geen ontslag nemen en die in enkele gevallen in de miljoenen dollars liepen.
In Groot-Brittannië meldt The Times dat de Royal Bank of Scotland afspraken over de bonussen probeert te omzeilen. De RBS biedt zijn medewerkers, zo achterhaalde The Times, leningen aan die vooruitlopen op de uitkering van bonussen, waarvan de toekenning is uitgesteld tot 2010. De bank heeft een intense lobby gevoerd om deze constructie mogelijk te maken. Eerder wilde de RBS - die vorig jaar een groot deel van ABN Amro overnam - 1 miljard euro aan bonussen uitkeren, maar de bank beloofde toen uitbetaling van 650 miljoen op te schorten. In een reactie zegt de RBS dat de leningen hoofdzakelijk bestemd zijn voor gewone bankmedewerkers en niet voor de al riant betaalde zakenbankiers.

Bron(nen):   Der Spiegel  Vanity Fair  The Times