Crisis: de 25 daders

Deze crisis is geen natuurverschijnsel, hij is van menselijke makelij. Er zijn niet alleen miljoenen (miljarden) slachtoffers, er zijn ook daders. Time Magazine heeft zijn lezers een lijst aangeboden van vijfentwintig mensen uit zakenleven, politiek en financieel toezicht, die volgens Time medeschuldig zijn aan het ontstaan van de crisis.
Bij menig crisis-verhaal verwijst het blad naar die lijst (‘zie de 25 daders’) Time biedt online de lezers namelijk de mogelijkheid om te stemmen, zodat er op den duur een ranglijst ontstaan. Honderdduizenden hebben al gebruik gemaakt van de mogelijkheid te stemmen. En te vermoeden valt dat het blad op de lijst terugkomt als de stemming voorbij is.
Bovenaan staat voorlopig senator Phil Gramm, die in de tijd dat hij voorzitter was van het senaatscommissie die ging over de banken heeft bereikt dat banken veel meer risico mochten nemen. Tweede staat Christoper Cox, de baas van de SEC, de toezichthouder op de banken. Derde staat Angelo Mozzilo, een agressieve verkoper van hypotheken.
Op de ranglijst komen verder uiteraard George Bush voor, Richard Fuld, die Lehman naar de knoppen hielp (maar wel heel rijk werd), Bernard Madoff, de Amerikaanse consument (die veel te veel heeft uitgegeven) en de premier van China, omdat China als geldschieter de Amerikanen de kans heeft gegeven zich zo in de nesten te werken.

Bron(nen):   Time