Advocaatje, leef je nog

Clifford Chance, het grootste advocatenkantoor ter wereld, heeft in Londen 115 werknemers de laan uitgestuurd. Eerder dit jaar waren ook al de nodige collega’s ontslagen, allemaal het gevolg van een snel slinkende orderportefeuille.
Niet alleen de loonslaven wordt gevraagd richting uitgang te gaan, ook een aantal partners is verzocht uit te kijken naar iets anders. Het zijn zwarte dagen voor de mensen die zich de ongekroonde koningen van het vrije beroep waanden – en zich daar ook naar lieten betalen.
Clifford Chance was de eerste Britse firma die toegaf dat nu in de advocatenpraktijk harde klappen vallen, maar niet de laatste. Ook Linklaters, firma nummer twee op wereldschaal, is aan het inkrimpen, net als Allen & Overy dat enkele honderden medewerkers wil lozen.
Freshfields Bruckhaus Deringer, eveneens een gerenommeerd kantoor, zoekt het in verlaging van de salarissen van jonge startende advocaten. De 90.000 pond waar de heertjes normaal op kunnen rekenen, staat nu openlijk ter discussie.
Genoemde kantoren hebben ook in Nederland hun vestigingen en de vraag is hoelang hier nog kan worden volgehouden dat op de Amsterdamse Zuidas alles in orde is. Vermoedelijk niet erg lang.

Bron(nen):   The Times