Rijke Russen worden arm

De Russen die tot de rijkste mannen ter wereld behoorden en miljarden dollars bezaten, dreigen nu van hun troon te worden gestoten, met dank aan de economische crisis. 
Ze werden schatrijk in de post-Sovjetbusiness, dikwijls door eigenaar te worden van voormalige staatsbedrijven (olie, gas, nikkel, aluminium) en kregen hierbij medewerking van politici. Maar sinds kort hapert er iets aan hun snelle opmars. Ze staan in het krijt bij westerse banken die ongeduldig worden en bovendien waren ze verplicht kortlopende leningen aan de Russische staat te verstrekken, leningen waarvan straks zal blijken dat ze er geen cent voor terugkrijgen. 
Een stel van deze oligarchen was zo wanhopig dat ze in januari bij het Kremlin aanklopten. En president Medvedev aanboden hun bezittingen (grote mijnen, fabrieken) in handen van de staat te laten terugkeren. In ruil voor de garantie dat Rusland de schulden in het buitenland wil herfinancieren. En in ruil voor protectie – om zo uit de gevangenis blijven. Een opzienbarend initiatief dat de klok als het ware terugdraait naar de tijd van voor 1990. 
Het zou kunnen, zo schrijft The New York Times, dat een aantal zakelijke en industriële activiteiten zo weer in handen van de staat vallen. 
Bloomberg News heeft berekend dat de 25 rijkste Russen samen zo’n 230 miljard dollar zijn kwijtgeraakt door de recessie. Zo is er met de lifestyle van deze nieuwe rijken ook iets veranderd. Het vorstelijke leven op kastelen in Frankrijk en Engeland staat onder druk en het eindeloze gereis in privéjets dan wel op de grootst denkbare jachten is ook niet langer vanzelfsprekend. 
Miljardair Deripaska die met een kleindochter van Boris Jeltsin trouwde en beschouwd werd als de rijkste Rus, is negentig procent van zijn geld kwijtgeraakt. En bezit nu nog slechts 4.9 miljard dollar.

Bron(nen):   The New York Times