Crisis: topbankier optimistisch

Is er licht aan het eind van de tunnel? Jean-Claude Trichet, president van de Centrale Europese Bank, zegt dat de wereldeconomie weliswaar nog steeds krimpt, maar dat de ommekeer wel eens nabij zou kunnen zijn.
Trichet deed zijn uitspraak in Bazel waar hij in gezelschap was van een aantal ‘central bankers’ van de andere economische reuzen om de problemen in de wereldeconomie onder ogen te zien.
Zijn relatieve optimisme ontleende hij aan het feit dat op veel plekken fiscale hervormingen plaatsvinden, dat de rente laag is en dat de prijzen voor energie fors zijn geduikeld. Allemaal factoren die op termijn wellicht weer voor economische groei zullen zorgen.
Van zijn collega’s kreeg Trichet overigens niet heel veel bijval. De centrale bankiers van de VS kijken bezorgd naar de recente val van de beurskoersen. Die lagere koersen maken het voor banken moeilijker om geld te lenen. En om nieuwe bedrijvigheid te creëren.
Komend weekend komen de centrale bankiers en de ministers van financiën van de G20 weer bij elkaar. Dan kan er opnieuw in de koffiedik worden gekeken.

Bron(nen):   The Wall Street Journal