Bankgeheim: ook Zwitserland capituleert

Het uitroken van verschillende belastingparadijzen gaat in hoog tempo voort. Na Liechtenstein en Andorra geeft ook Zwitserland terrein prijs.
Niet alleen bij belastingfraude, ook bij belastingontduiking gaat het Alpenland tegemoet komen aan de eisen van grote, machtige landen. En zal het (tot voor kort geheime) gegevens van kapitaalkrachtige, dubieuze klanten uitwisselen met de fiscus van vreemde mogendheden. De Zwitserse Bondsraad heeft hiertoe besloten om nog enigszins in de gratie te blijven.
Wie in dit spel blijft stilzitten, verliest, aldus een commentaar in de Neue Zürcher Zeiung, en dat moest wel tot deze concessie leiden. Zwitserland heeft lange tijd gehamerd op haar eigen autonomie en bijbehorende wetgeving, maar dat was niet langer houdbaar.
De krant uit Zürich ziet een duidelijk patroon. Nadat Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en de USA eerst de kleine belastingparadijzen in het nauw hadden gedreven, was nu Zwitserland aan de beurt. Na capitulatie van de kleintjes was Zwitserland opeens het enige land dat nog op de zwarte lijst van de OESO stond.
De Zwitsers, die als gewiekste onderhandelaars bekend staan, zien nog allerlei uitwijkmogelijkheden om een deel van hun privileges overeind te houden. Maar ondanks dat, is er een geweldige bres geslagen in het tot voor kort onaantastbaar geachte bankgeheim.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung