Jack Welch valt van geloof

Hij was twintig jaar lang het vleesgeworden toonbeeld van het denken in aandeelhouderswaarde, maar nu is Jack Welch van zijn geloof gevallen. De voormalige topman van General Electric zegt vandaag in the Financial Times dat het aandeelhoudersdenken een 'vergissing' is. Het artikel in de FT is alleen te lezen voor abonnees, maar online zijn adequate samenvattingen te lezen, onder meer in Der Spiegel.
"Wel beschouwd is aandeelhouderswaarde het domste idee ter wereld," zegt Welch. Aandeelhouderswaarde creëren is een resultaat, maar mag geen strategie zijn. "De belangrijkste belangengroepen zijn de eigen medewerkers en de klanten, en ook de producten," aldus Welch nu. Een rede die de GE-topman in 1981 hield, stond aan de basis van de gedachte dat topmanagers al hun energie moeten richten op een winsttoename op korte termijn, en een stijging van de aandelenkoers.
Onder de leiding van Welch steeg de totale waarde van General Electric van dertien miljard dollar tot vierhonderd miljard. Daarvan is nu nog maar een fractie over.

Bron(nen):   Der Spiegel  The Financial Times