IMF gaat dollars drukken

Het Internationaal Monetair Fonds staat op het punt honderden miljarden dollars in de wereldeconomie te pompen. Het moet gek lopen wil dat niet de belangrijkste uitkomst zijn van de G-20-top volgende maand, meldt The Daily Telegraph. De stap zou betekenen dat het IMF extra zogenoemde Special Drawing Rights ter beschikking stelt, wat neerkomt op het laten draaien van de geldpers. Het gevaar van de maatregel is evident: inflatie.
The Daily Telegraph citeert Simon Johnson, de gewezen chef-econoom van het IMF, die zegt: "Het principe is dat iedereen bonus-dollars krijgt. Als iedereen die dollars ook gaat uitgeven, kan het effect zeer inflatoir zijn."
Daarmee is de Britse krant een van de weinige media die kanttekeningen plaatst bij de voorgenomen operatie. The Times is bijvoorbeeld veel positiever, en spreekt van een 'hoopvolle' ontwikkeling.
The Financial Times maakt wel kanttekeningen, maar van een andere soort: Het IMF zou zijn gemarginaliseerd doordat het Fonds afgelopen jaren een standaardrecept heeft voorgeschreven aan landen in financiële problemen, zonder dat die aanpak veel vruchten heeft afgeworpen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  The Times  Financial Times