Kunst verkoopt geweldig

De kunstmarkt boomt als een gek. Dat durft de International Herald Tribune wel te beweren na een rondgang op de TEFAF (The World’s Leading Art and Antiques Fair) in Maastricht, die tot zondagavond open is. 
Toen de TEFAF op 13 maart opende, was het bij de voorvertoning als vanouds een gedrang van jewelste. Net als bij voorgaande edities (dit is de 22ste keer) was de happy few van de vijf continenten op Maastricht afgekomen om te zien waar ze hun goede geld nu weer in konden steken. En terwijl het vliegveld van Maastricht/Aken vol stond met geparkeerde privéjets, waren de kunstkijkers op jacht naar de mooiste trofee. 
Inmiddels kan de balans worden opgemaakt en die luidt: veel transacties tegen veelal hogere prijzen dan een jaar geleden. Kunsthandel Noortman (uit Maastricht) bood bijvoorbeeld een schilderijtje aan van Gabriel Metsu (17e eeuw). Vraagprijs: meer dan drie miljoen – het was in enkele minuten weg. Een andere handelaar bood een portret aan van een jongeman, geschilderd door Rubens. Het ging voor 5,6 miljoen euro van de hand. 
Niet alleen stokoude schilderijen deden het goed en zoiets wordt gezien als een teken dat de kopers zich gretig betonen. Wel is het zo dat sommige doeken die een jaar geleden niet van de hand gingen, nu voor een schappelijker prijs in de verkoop stonden. Zo bood een Amsterdamse kunsthandel een schilderij aan van Aert van der Neer (Amsterdams wintertafereel met bevroren gracht) voor 500.000 euro. Een jaar geleden stond het in Maastricht te koop voor 600.000. En nu is het wel verkocht. 
Al halverwege de afgelopen week keken een aantal handelaren tevreden om zich heen. Ze hadden buitengewoon goede zaken gedaan. Wat elders in de economie niet marcheerde, verliep in de kunstbranche ronduit voorspoedig. Dus hoezo crisis?

Bron(nen):   International Herald Tribune