$4.700.000.000

De mondiale luchtvaart duikt dit jaar in een verlies van 4,7 miljard dollar. Dat meldt althans de IATA, de International Air Transport Association. Noord-Amerika is eigenlijk het enige continent dat nog enigszins weet te ontsnappen aan de recessie die de luchtvaart teistert; in Azie zijn de verliezen het grootst. 
Vraag is nu hoe faillissementen van meerdere grote maatschappijen kunnen worden voorkomen. In ieder geval is een beslissing snel genomen: zo mogelijk worden orders voor nieuwe toestellen bij bedrijven als Boeing en Airbus geannuleerd. 
In termen van omzet krimpt de totale branche met zo’n 62 miljard dollar en dat is twee keer zoveel als na de aanslagen op de Twin Towers in september 2001. 
IATA behartigt de belangen van zo’n vijfhonderd luchtvaartmaatschappijen en had eerder al, in december 2008, een prognose gegeven voor 2009: toen was nog sprake van een verwacht verlies dit jaar van 2,5 miljard dollar. 
Voorspellen is blijkbaar erg moeilijk, maar stel dat er enige lijn zit in de prognoses van IATA, dan komt ze dit jaar nog minstens twee keer met een soortgelijk communique: in juni met de mededeling dat het verlies zal oplopen tot een kleine tien miljard. En in september met opnieuw een verdubbeling – een verwacht verlies in 2009 van circa twintig miljard dollar.

Bron(nen):   The New York Times