Dreigt ontslag? Gijzel je baas!

Franse werknemers die ontslag boven het hoofd hangt, hebben een agressieve verzetsstrategie ontdekt: ze nemen hun baas in gijzeling. Deze week was het de beurt aan een directeur van Caterpillar die samen met vier van zijn managers 24 uur werd vastgehouden door woedende werknemers. Het was de derde keer in twee weken tijd dat een directeur door zijn werknemers in gijzeling werd genomen.
"Protesteren zit in de genen van de Franse cultuur," zegt een directeur van het reclamebureau Publicis Groupe vandaag in The Wall Street Journal, dat een mooie beschouwing wijdt aan de 'typisch Franse' protestactie. De strategie wordt al langer toegepast door boze werknemers. Tussen 2001 en 2004 werd zeker 18 keer een directeur in gijzeling genomen. Het blijkt ook een effectief middel om de klok stil te zetten, vooral als de beslissing over ontslagen is genomen door een buitenlandse moedermaatschappij.
In andere geïndustrialiseerde landen zouden dit soort acties nooit worden getolereerd, maar in Frankrijk bestaat een andere tradities. Er is behoorlijk veel sympathie van arbeiders die de barricades beklimmen. Zelfs president Sarkozy, die toch rechts heet te zijn, steunde de werknemers van Caterpillar.
De Duitse autobandenfabrikant Continental die ook een fabriek in Frankrijk wil sluiten, heeft het overleg met de vakbonden deze week verplaatst naar een plaats op 800 kilometer afstand van de fabriek. Om redenen van veiligheid, zoals het bedrijf zelf aangaf.

Bron(nen):   The Wall Street Journal