Jonge bouwvakker weggeconcurreerd door Polen

Bouwvakkers in opleiding moeten praktijkstages volgen. Tegen betaling. Maar die betaling is zo hoog dat de bedrijven liever Polen nemen, of Bulgaren. De leerlingen van 19 jaar kosten 1400 euro, dat is zo afgesproken met de bonden. Maar voor dat geld kan een bedrijf ook een ervaren Pool of Bulgaar krijgen. Die werken als ZZPer en hoeven dus niet te worden betaald volgens de CAO. In een tijd waarin er amper werk is in de bouw vormt de te hoge beloning van de leerlingen volgens RTL een blokkade. Ze komen niet aan het werk, waardoor ze niet de ervaring op kunnen doen nodig voor hun vorming. De oplossing zou zijn: de leerlingen goedkoper maken. Maar dat wil de FNV niet.

Bron(nen):   RTL      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton Martens

  Oh is dát de reden waarom we geen jonge Hollandse jongens meer zien in de bouw…
  En wij maar denken dat de jeugd geen vieze handen meer wil krijgen of vroeg uit bed wil komen! 😉

 2. Wimbro

  Hieruit blijkt maar weer dat socialisten ver naast de werkelijkheid staan. Gewoon je kop in het zand steken en net doen alsof er geen problemen zijn. Da zo door FNV, pensioenleeftijd kan ook wel omhoog, werktijd kan ook verlengd worden tot 48 uur per week (misschien wel meer)

 3. Robin

  Ah, ondernemers, parel in de kroon van de samenleving. *pinkt traantje weg*

 4. Edwin67veen

  Ik gun de poolse arbeiders het van harte. Het zijn harde werkers en verdienen dus een goed loon. Dat de FNV niet wil dat stagiaires een lager loon ontvangen is volledig onbegrijpelijk en onverstandig. Toen ik vroeger stage moest lopen, kreeg ik ook een schijntje van het normale loon dat voor die functie stond.
  Het is eigenlijk wel lachen, de Nederlandse jeugd kiest voor dokter, advocaat of econoom en lopen straks bij huis (want aan dit soort beroepen hebben we nauwelijks behoefte), terwijl de poolse mensen geld verdienen met het uitoefenen van werk, waar wel degelijk behoefte aan is.
  Dat vinden we dan weer niet eerlijk en gaan via de PVV klagen en een polen-meldpunt instellen. Maar goed dan een groot aantal nederlanders verstandiger is en dit soort initiatieven niet steunt.

 5. Diederdick

  Heb ook de eerste ervaring met Tjechische boekhouders gehad.
  Dat we niet denken dat dit beperkt blijft tot bouw, schilderwerk, vrachtwagen rijden, ICT of iets dergelijks.

  Ook wanneer je ouder bent kan je zomaar door een goedkopere Oostblokker worden vervsngen. Wen er maar aan.

 6. Dead Silence

  Doe mij maar Oost-Duitsers, dat zijn echte vakmensen. Polen, uitzonderingen buiten beschouwing gelaten, vallen onder de groep “klussers”.

Reacties niet toegestaan