Wedloop van devaluaties komt op gang

Steeds meer landen gaan over op het devalueren van hun nationale munt, in de hoop daarmee de kosten van de economische recessie zoveel mogelijk af te wentelen op hun handelspartners. Als gevolg daarvan is een wedloop ontstaan tussen landen die hun munt zo snel mogelijk in waarde willen laten dalen, zo signaleert Die Welt. Uit een overzicht in de Duitse krant blijkt dat een agressieve geldpolitiek van diverse landen ertoe heeft geleid dat de euro aan waarde wint ten opzichte van andere munten.
Heel sterk is bijvoorbeeld de afwaardering van de Koreaanse won, die 46,7 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de euro. Maar ook gerenommeerde centrale banken laten de touwtjes vieren, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, waardoor de waarde van de pond met 18,7 procent is gedaald ten opzichte van de euro. Bijzonder offensief gaan de Zwitsers en Zweden te werk, die hun eigen franken en kronen op grote schaal verkopen, in ruil van andere valuta, waardoor de waarde van de eigen munt daalt. De Zweedse munt is al met 20 procent afgewaardeerd.
Een goedkope munt leidt tot aanzienlijke handelsvoordelen. De export stijgt omdat een land zijn producten goedkoop kan aanbieden. Tegelijkertijd daalt de import, omdat ingevoerde goederen relatief duur worden. Op die manier treft een devaluatie andere landen, die hun export zien dalen. Niettemin kiezen veel landen toch voor deze vlucht naar voren, nu het traditionele instrument van de renteverlaging niet meer werkt omdat de rente al bijzonder laag is.

Bron(nen):   Die Welt