Een headhunter belt! Wat te doen?

Een headhunter aan de lijn - voor de meeste werknemers is het een droom die werkelijkheid wordt. Maar wat te doen als het moment daar is? In ieder geval niet zwijgen. Probeer de zenuwen in bedwang te houden en ga wel praten.
Voor iedereen die uitziet naar het moment dat het zover is, is het verstandig kennis te nemen van een stuk uit Der Spiegel, vol tips over hoe te handelen. Zoals: schrijf mee. Noteer wat de headhunter vertelt, en accepteer dat hij of zij in het eerste telefoontje (en meestal ook in het tweede gesprek) de naam van de opdrachtgever niet kwijt wil. Dat eerste telefoontje komt bijna altijd op het werk, houd het gesprek dus kort om uw werkgever niet in verlegenheid te brengen.
Als u het niet helemaal vertrouwt - iedereen kan immers wel zeggen dat hij 'executive search' doet - vraag dan om een telefoonnummer waarop de headhunter kan worden teruggebeld. Eigenlijk moet u ook voordat er wordt gebeld, al weten of u toe bent aan een nieuwe baan. En u moet een soort verkooppraatje klaar hebben. Dat hoeft niet langer te duren dan een minuut, maar u moet kunnen vertellen wat u drijft, welke uitdaging u zoekt.
In één opzicht moet u zich echt beheersen: vraag niet hoe de headhunter op uw naam is gekomen. Het is toch zeker logisch dat hij of zij bij u is uitgekomen?

Bron(nen):   Der Spiegel