Tweede Balkenende/Teulingsshow ?

De Nederlandse economie is, zoals we weten, een bijwagentje van de Duitse. Het was dan ook opmerkelijk dat het Nederlandse Centraal Planbureau en het Nederlandse kabinet in januari nog dachten (of zeiden te denken) dat de Nederlandse economie amper zou krimpen in 2009.
De Duitse voorspellingen zaten toen immers op een krimp van drie procent. Later volgde de Nederlandse voorspelling alsnog de Duitse en was alles dus weer zoals vanouds. Een bijwagentje.
Maar vandaag zijn nieuwe prognoses verschenen voor de Duitse economie. De krimp bij de buren gaat in de richting van de zes procent. In Duitsland is er niet één CPB, maar zijn er acht onafhankelijke instituten. Die zullen echter morgen met een gemeenschappelijke prognose van -6 procent komen, weet Die Zeit. Voor het lopende tweede kwartaal rekenen de instituten zelfs met een krimp van boven de acht procent. Dat is beide in lijn met wat het IMF vandaag naar buiten bracht. Het IMF verwacht voor Nederland -4,8 procent
Er zijn twee mogelijkheden.
De eerste is dat voor het eerst sinds het ontstaan van de Europese markt Nederland een eigen conjunctuur-cyclus kent; de tweede is dat Balkenende en CPB-directeur Coen Teulings over een paar weken weer een gemeenschappelijke persconferentie geven dat het bij nader inzien toch veel erger wordt dan eerder gedacht.

Bron(nen):   Die Zeit  Neue Zücher Zeitung