Met dank aan Fiat

Of Fiat de auto-industrie zal redden of dat Sergio Marchionne dé bluffer van 2009 is – dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. In ieder geval is het indrukwekkend hoe de Fiat-directeur de wereld afreist en zich weet te presenteren als de man die menig automobielbedrijf voor de ondergang zal weten te behoeden.
Op die manier kwam hij op bezoek bij Chrysler, bij General Motors (Opel) en bij Saab.
Saillant detail: Fiat zelf gaat gebukt onder een grote schuld (6,6 miljard euro), maar de bedrijven waar deze Fiat-dokter langs gaat, zitten zó diep in de problemen, dat dit feit blijkbaar naar de achtergrond is verdwenen.
Nu schrijft The Wall Street Journal vandaag hoe Fiat denkt General Motors uit de brand te kunnen helpen: door er geen cent voor te betalen.
Fiat wil een nieuw concern bouwen dat bestaat uit Fiat, Opel en Vauxhall. Waarbij verschillende Europese overheden snel met hun miljarden euro’s op tafel moeten komen om ervan verzekerd te zijn dat hun autofabrieken voorlopig blijven draaien.
Grootse plannen maken van andermans geld, terwijl je zelf op zwart zaad zit – dat lijkt de voornaamste bezigheid van Sergio Marchionne en hij wordt daarbij vol bewondering gadegeslagen.
Best knap.

Bron(nen):   The Wall Street Journal