Eindelijk einde graaicultuur?

In Amerika gaat de bonuscultuur nu echt aangepakt worden. Dat voorspelt de financiële site CNN Money op basis van gesprekken met leden van het Amerikaanse Congres. De recente commotie over de torenhoge beloningen bij het door de overheid gesteunde AIG gaat volgens de Congresleden leiden tot nieuwe en strengere bonuswetgeving.
De Republikein Elijah Cummings denkt dat het huidige politieke klimaat echte hervormingen in het beloningenbeleid mogelijk maakt. "Het Congres en het Witte Huis staan onder controle van de Democraten en de Amerikaanse bevolking heeft het erg zwaar. Als er nu niet hervormd gaat worden, gebeurt het nooit."
Cijfers over de bonussen bij AIG hadden al eerder tot grote publieke verontwaardiging geleid, maar afgelopen week bleken de beloningen nog hoger dan verondersteld. AIG, dat tientallen miljarden dollars verlies leed in 2008, keerde wel 454 miljoen dollar aan beloningen uit aan managers die aantoonbaar hebben gefaald.
Die idiote toestand moet snel beëindigd worden, vindt Congreslid Gary Peters. Het is nu zo dat de bonus is vastgelegd in een contract en altijd wordt uitgekeerd, hoe de manager of werknemer ook presteert. De Amerikaanse politiek lijkt nu vastberaden om die constructie te veranderen.
Bij AIG denken ze daar nog altijd anders over. Edward Liddy, de topman van de verzekeraar, benadrukt het belang van de hoge bonussen. "Ze zijn nodig om het grote talent vast te houden en aan te trekken. En dat is nodig, want als we geen talentvolle mensen hebben, kunnen we het geleende geld van belastingbetaler niet snel terugbetalen."

Bron(nen):   CNN Money