General Motors in handen van de staat

President Obama wil General Motors failliet laten verklaren en vervolgens zal de staat voor zestig procent eigenaar worden. Met dit plan bestaat de hoop dat er nog iets overblijft van de voormalige autogigant uit Detroit. 
Wel zal de onderneming aanzienlijk krimpen – ruim 20.000 man verliezen hun baan en 12 a 20 fabrieken gaan dicht. 
Vier maanden lang is er gebakkeleid tussen Washington en Detroit en dit is dus de uitkomst: de Amerikaanse overheid wordt autoproducent. En de Amerikaanse belastingbetaler mag nog eens 30 miljard dollar in het bedrijf steken – naast de 20 miljard die de Amerikanse staat eerder fourneerde. 
Na de grote crisis in de bankwereld is nu het hart van de traditionele industrie in de VS geraakt door de economische recessie.

Achter de tweede link – ook van The New York Times – zit een prachtig nostalgisch artikel over de geschiedenis van GM. Het vertelt hoe Detroit ooit een centrum van innovatie was, een soort Silicon Valley zeg maar, hoe dankzij GM enkele 100.000den Ameirkanen doorstroomden naar de middenklasse en hoe merken als Cadillac ooit een symbool van luxe waren. Those were the days.

Tenslotte is het commentaar van de altijd geestige P.J. O’Rourke bijzonder aan te raden. In The Wall Street Journal deelt hij zijn verdriet om de ondergang van GM met de lezer. Het nieuws dat General Motors failliet is, is volgens hem net zo gruwelijk als het moment dat je opeens naaktfoto’s van je eigen moeder ziet. 

Bron(nen):   The New York Times  The New York Times  The Wall Street Journal