Merkel waarschuwt de Fed, en terecht

Een politicus die tegen centrale bankiers zegt dat ze minder vrijgevig moeten zijn - dat klinkt als een wonder, en toch is dat precies wat er is gebeurd. De Duitse bondskanslier Angela Merkel heeft de centrale bankiers, en vooral die van de Amerikaanse Fed, gewaarschuwd dat ze te veel geld in de economie pompen. God zij dank, is het commentaar van The Wall Street Journal.
Volgens Merkel moet de Europese Centrale Bank niet toegeven aan de druk om eenzelfde beleid van 'gemakkelijk geld' te gaan volgen. "Anders zijn we over tien jaar nog niets opgeschoten," aldus de bondskanselier. Merkel geeft daarmee uiting aan het algemene gevoel in Duitsland dat een centrale bank in de eerste plaats tot taak heeft inflatie te voorkomen - een erfenis die deels stamt uit de tijd van de Weimar Republiek toen hyperinflatie de basis legde voor de machtsgreep van Adolf Hitler. De uitspraken worden algemeen gezien als een signaal dat de ECB niet verder moet gaan met het opkopen van obligaties, waarvoor nu 60 miljard euro is uitgetrokken. Dat is relatief gezien nog een beperkt bedrag, vergeleken met de bedragen die Amerikaanse en Britse centrale banken op tafel leggen.
In de ogen van Merkel is juist het ruime geldbeleid van de Fed, dat zich daarbij verzekerd wist van politieke steun, een van de belangrijkste oorzaken van de huidige economische crisis.
De voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, heeft de kritiek van Merkel al naast zich neergelegd. Maar volgens The Wall Street Journal doet hij dat te snel. De wereld - inclusief China en de financiële markten - vraagt zich af wanneer de Fed iets gaat doen aan de toegenomen geldhoeveelheid. Bernanke zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, maar dat is precies wat zijn voorganger Alan Greenspan zei, en dat is bepaald geen geruststellende gedachte. Bernanke zou zich minder druk moeten maken over het begrotingsbeleid (zie derde link) en meer over zijn eigen monetaire politiek.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Wall Street Journal  Bloomberg