Alle Cyprioten krijgen een basisinkomen

De Cypriotische president Nicos Anastasiades heeft aangekondigd dat alle inwoners van zijn land die niet voldoende inkomen hebben volgend jaar een basisinkomen krijgen gebaseerd op de basisbehoeften van iedere burger en ieder huishouden. Het basisinkomen geeft economisch zwakkere groepen van de bevolking bovendien het recht op huisvesting. Onvoorziene uitgaven, zoals noodzakelijke reparaties aan woningen en gemeentebelastingen, worden ook opgenomen in het basisinkomen. De Cyprioten hebben deze maatregel te danken aan de crisis die het eiland trof. Daardoor gaat het met zoveel inwoners slecht dat iedereen een garantie op een inkomen krijgt van de rechtse president, schrijft Cyprus Mail Het basisinkomen wordt ingevoerd in het voorjaar van 2014 ingevoerd. Ook afgestudeerde studenten en zelfstandig ondernemers die geen werk kunnen vinden zullen een basisinkomen krijgen.  Anastasiades zei dat de trojka – die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – het voorstel van de regering ‘tot een moderne formulering van het welvaartsbeleid’ heeft geaccepteerd.  

Bron(nen):   Niburu  Cyprus Mail    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karel Kritisch

  Moeten we hier ook doen. Laten we machines zoveel mogelijk het werk overnemen en kunnen we zelf lekker wandelen, fietsen, vissen, dansen, bioscoopje pakken etc etc. En werk gaan doen wat we echt leuk vinden zonder ons druk te maken over geld.

 2. AT

  Ik neem aan dat het basisinkomen ook hoger is dan bijstand, dus het nodigt uit om op je luie *&% te blijven zitten. Cyprus is lekker bezig.

 3. Niegol

  Waar betalen ze dat dan van?
  Toch niet van de buitenlandse steun hoop ik…
  Aan de andere kant, als deze mensen dat geld weer locaal in omloop brengen (en dat doen ze), kan het Cyprus helpen weer een “normale” economie op te bouwen (ipv de offshoar banking industrie die ze nu hebben/hadden)

 4. Jeroen Biegstraaten

  Zet die geldpers in Brussel en Frankfurt alvast nog even wat sneller…..
  Snel nog meer waardeloos fiatgeld bijdrukken.
  Ik stel ook voor om maar langzaam aan briefjes van 1000 5000 en 10000 Euro te gaan invoeren.
  Wel zo handig straks met die inflatie….

  • Karel Kritisch

   De inflatie komt nu vooral door hoge brandstofkosten, lastenverzwaring en huurverhogingen. Veel bedrijven verlagen hun prijzen vanwege de crisis, dit is weer een tegenkracht. Fiatgeld is inderdaad op vertrouwen gebaseerd. Geen vertrouwen, geen waarde.

   (in antwoord op Jeroen Biegstraaten)
 5. Glorix

  Wij Nederlanders willen er natuurlijk graag aan meebetalen om de Cyprioten van een basisinkomen te voorzien. Uiteraard is het onnodig om onze toestemming te vragen voor deze extra steun. U als democratisch gekozen bestuurders heeft toch gewoon elke keer een carte blanche na de verkiezingen ? En dat betekent voor U ,dat U mag doen wat u wilt van ons geld, eerlijk is eerlijk. Handig hoor zo’n democratie…

 6. Mic DoubleQuick

  alleen al die reacties hier…puur christelijk, ” wie niet werkt zal niet eten!” …nee mensen, PRIMA, de Cyprioten creëren hiermee een basisgelijkheid voor alle inwoners en maken daarmee in 1 x een einde aan alle armoede.

  Iedereen heeft dan dus geld en kan daarmee doen wat men wil. Denk je nou echt dat werkloze mensen totaal inactief zijn en nix nuttigs voor zichzelf en de zgn maatschappij willen doen??

  Graadmeter wordt of de Cyprioten er gelukkig mee zijn, niet of de economie groeit of de export toeneemt. Moge de discussie ook in NL losbarsten.

Reacties niet toegestaan