Verrassing: het tekort van de VS loopt terug

Het leek totaal onbeheersbaar te groeien, maar nu loopt het toch echt naar beneden, en ook nog tamelijk snel. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten heeft haar tekort in de eerste 10 maanden van dit begrotingsjaar aanzienlijk verkleind ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.  In de periode van september tot en met juli gaf de Amerikaanse staat 607 miljard dollar (456 miljard euro) meer uit dan er binnenkwam. In de eerste 10 maanden van het vorige boekjaar bedroeg het gat op de begroting 974 miljard dollar. Het tekort loopt terug door de belastingverhogingen en bezuinigingen die sinds het begin van het jaar zijn ingevoerd. In juli was het tekort met 98 miljard dollar wel 28 miljard dollar groter dan een jaar eerder. Dit kwam vooral doordat diverse betalingen dit jaar anders werden ingepland.  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het tekort neemt helemaal niet af, neemt nog steeds toe, echter de tweede afgeleide is negatief, d.w.z. dat de rate waarmee het tekort aangroeit neemt af. Maar goed, wiskunde is niet besteed aan journalisten en vele anderen.

  • André Somers

   Nee, dat klopt toch echt niet. Het tekort neemt weldegelijk af. De schuld neemt echter nog wel toe, aangezien er nog steeds een tekort is. Je kan het tekort wel zien als de eerste afgeleide van de schuld natuurlijk, maar dat doe je niet.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • AT

   Ik ben geen econoom en ik weet niet of het aan mij is besteed (dat schijn jij te bepalen hier), maar volgens mij bedoel je ‘schuld’ in plaats van ‘tekort’. De schuld neemt nog steeds toe, terwijl het begrotingstekort afneemt. Schuld wordt deels beïnvloed door het tekort.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. kletsmajoor

  De vraag wordt nu of al dat extra geld dat is uitgegeven ook geholpen heeft. Tot nu toe heeft het maar een kleine groei opgeleverd en die lijkt de laatste maanden af te koelen. Waarschijnlijk door de dalende overheidsuitgaven.

 3. AT

  Meer interessante financiële info hierover:

  http://www.usgovernmentspending.com/debt_deficit_brief.php

 4. utsjaermets

  Huh ? Ik lees alleen dat de groei van het tekort (even) kleiner geworden is. Waarom staat dan in de titel dat het tekort terug loopt ? Help me svp, ik moet het als simpele werktuigbouwer vast bij het verkeerde eind hebben….

 5. utsjaermets

  Huh ? Ik lees alleen dat de groei van het tekort (even) kleiner geworden is. Waarom staat dan in de titel dat het tekort terug loopt ? Help me svp, ik moet het als simpele werktuigbouwer vast bij het verkeerde eind hebben….

  • utsjaermets

   Ah, wacht even. Wellicht verwar ik tekort met schuld. Even checken :
   schuld(t) = schuld (t-1) + tekort(t-1). Klop dah ?
   Indien ja, bedoel ik met mijn eerdere bewering dat de schuld niet kleiner is geworden aangezien tekort(t-1) > 0.
   Indien nee, wat moet het dan wel zijn (ik probeer te leren) ?

   (in antwoord op utsjaermets)
 6. PaulusJ

  Verschil tussen schuld en begrotingstekort te moeilijk voor de lezertjes?
  Het verschil tussen de jaarlijkse uitgaven (hoger of lager dan de inkomsten) en de totale schuld die een staat heeft?
  Het stukje hierboven zegt niet meer dan dat de Amerikanen minder meer uitgeven dan ze binnenkrijgen. De totale schuld neemt dus nog steeds toe, het jaarlijks tekort blijft ook bestaan. Maar is minder groot dan de jaren daarvoor.
  Pffff…..

  • AT

   Helaas leg jij het ook verkeerd uit. Als ze minder uit zouden geven dan dat ze binnenkrijgen dan is er zelfs een begrotingsoverschot en zou de staatsschuld minder worden want het overschot vult de staatskas aan. Als het tekort dit jaar lager is dan vorige jaren neemt alleen het tekort af. De staatsschuld loopt nog steeds op, alleen minder hard.

   (in antwoord op PaulusJ)

Reacties niet toegestaan