De jacht op de Marlboro Man

De regering-Obama gaat binnenkort niet alleen auto’s maken, ze gaat ook de tabaksindustrie achter de vodden zitten. Deze week ontvangt het Congres een ontwerpwet waarin voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis de productie van sigaretten aan banden wordt gelegd. 
De overheid wil een maximum aan teer en nicotine in sigaretten voorschrijven. Bepaalde ingrediënten mogen niet langer in sigaretten worden gestopt en woorden als ‘mild’ en ‘light’ behoren straks tot het verleden. Dit is een overwinning voor de volksgezondheid, wordt al gejubeld. 
Laten we even afwachten, zegt The Wall Street Journal vandaag. Wie weet gaan mensen wel meer roken als de sigaretten lichter worden. Iets soortgelijks viel te zien bij mensen die voedsel met minder calorieën tot zich namen; de hoeveelheden namen veelal toe. 
Ook de menthol-sigaret zal worden uitgebannen. In de Verenigde Staten is dit groot nieuws, omdat menthol een enorm aandeel op het totale aantal gerookte sigaretten heeft. 
Het is interessant om te zien hoe Big Tobacco zal terugslaan. Al vaker heeft de tabaksindustrie zich bijzonder creatief en ook vechtlustig getoond als haar belangen werden geschaad, de allergrootste firma, Philip Morris, voorop. 
Wat de plannen ook worden, de overheid zal toch enigszins moeten manoeuvreren, want de belastinginkomsten van tabak zijn immens en die moeten hoe dan ook blijven binnenstromen. 
De regering-Obama zit financieel dusdanig in het nauw, dat ze er niet aan moet denken dat de Marlboro man op zijn paard stapt en voorgoed verdwijnt. Want iemand zal de dure plannen voor een nieuw gezondheidsstelsel toch moeten betalen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal