Grote bedrijven blut

Der Spiegel maakte een rondgang langs Duitse ondernemingen en ontdekte dat veel bedrijven in grote liquiditeitsproblemen zitten, zo groot dat het voortbestaan op het spel staat. 
Duitsland is zoals Duitsers dat zelf graag noemen EXPORTWELTMEISTER – niet een land exporteert meer dan het grote Duitsland maar deze koppositie is geen garantie om nu niet in de problemen te zitten. 
Uit onderzoek bij 20.000 grote en minder grote bedrijven blijkt dat ze veelal niet aan de benodigde kredieten kunnen komen. Bij grote ondernemingen zijn de problemen trouwens het grootst. 36 procent van de bedrijven met meer dan duizend werknemers zit in het nauw. Als per sector wordt gekeken, is de auto-industrie (plus de vele toeleveringsbedrijven) het meest getroffen. Net als de Nederlandse overheid kwam ook de Duitse ijlings met een slooppremie aanzetten, maar dat sorteert nauwelijks effect. 
Banken die zeer terughoudend opereren, consumenten die wegblijven, afnemers die niet of slecht betalen; het is het bekende rijtje dat er voor zorgt dat in Duitsland de stemming ronduit slecht is. 
Nu recentelijk de laatste cijfers circuleren over de terugval van de industriële productie over 2009 (- 20,1 procent) is een ding zeker: de stemming kan beslist nog slechter.

Bron(nen):   Der Spiegel