Het Kapitalistisch Manifest: leve de hebzucht

Laten we de zaken alsublieft in prorportie blijven zien. We hebben te maken met een ernstige economische crisis, maar dat is toch zeker geen aanleiding het kapitalistisch systeem dat zoveel welvaart heeft gebracht, plotseling af te schrijven?
Commentator Fareed Zakaria pakt in Newsweek  uit met een lang essay waarin hij het kapitalisme verdedigt, onder de kop: Het Kapitalistisch Manifest - Leve de Hebzucht.
"Kapitalisme betekent groei, maar ook instabiliteit. Het systeem is dynamisch, maar ook vatbaar voor crises die grote schade kunnen veroorzaken. We zijn nu zo'n negentig jaar bezig met pogingen het systeem te reguleren, om het te stabiliseren, terwijl we de kracht ervan behouden. We staan nu aan het begin van een nieuwe reeks van deze inspanningen. Zo lang als we daarmee bezig zijn, is het van belang ons te realiseren wat er precies misging. Want wat we nu meemaken is geen crisis van het kapitalisme. Het is een financieringscrisis, en een crisis van democratisering en globalisering, en uiteindelijk ook een morele crisis."

Bron(nen):   Newsweek