Is dit het einde van de dollar?

Douaneagenten aan de grens tussen Zwitserland en Italië deden afgelopen week een wel heel bijzondere vondst. Ze hielden twee Japanse mannen aan die in het bezit waren van een koffer waarin Amerikaanse staatsobligaties waren verstopt, met een onvoorstelbare waarde van 134 miljard dollar.
De wildste geruchten deden meteen de ronde, waarvan er één bijzondere indruk maakte. Dat was het verhaal dat de twee mannen agenten waren van het Japanse ministerie van financiën en dat ze een geheime opdracht hadden om een deel van de enorme Japanse reserves aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand te doen.
De obligaties bleken uiteindelijk gewoon vervalsingen, maar de geruchten houden toch aan en dat zegt veel – zo schrijft The Daily Telegraph – over de spanning en de paranoia rond de dollar. De grote angst is dat de centrale bankiers in Japan, China en andere landen hun vertrouwen in de dollar zullen verliezen.
Nu is de dollar al vaker ten grave gedragen, en tot nu toe was dat voorbarig. Maar in de huidige economische recessie is de dollar wel duidelijk onder druk komen te staan. De cijfers geven aan dat de dollar in belang heeft ingeboet ten opzichte van andere munteenheden. Bovendien hebben centrale bankiers overal ter wereld hun tegoeden aan dollars in relatieve zin teruggebracht, van een percentage van 71 procent in 2002 tot 64,5 procent in 2008.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  The Financial Times