Dijsselbloem wil ABN Amro in zijn geheel verkopen

Minister Dijsselbloem wil niet slechts een deel van  ABN Amro naar de beurs brengen, maar het hele 100 procents staatsbelang verkopen  en liefst zo snel mogelijk. Dat heeft hij volgens het FD maandagavond laten blijken tijdens een bijeenkomst van de PvdA in Amsterdam. Hij noemde het  cruciaal dat de oorzaken die in 2008 tot de bankencrisis leidden, zich in de toekomst niet kunnen herhalen. Daartoe dienen banken meer solide te zijn gefinancierd, het toezicht moet scherper zijn en banken beperken zich richten op hun kerntaak, aldus Dijsselbloem. Dat laatste wil volgens hem zeggen, dat zij niet mogen speculeren of handelen in effecten en daarvan afgeleide producten voor eigen winst. 'Dit kan ik garanderen zonder aandeelhouder te zijn', antwoordde Dijsselbloem op een vraag uit de zaal of het staatsbezit van ABN Amro niet de beste garantie is om een herhaling van het verleden te voorkomen. Hij wil zo mogelijk ook haast maken wat het geld kan goed worden gebruikt voor andere dingen. 'Het gaat om heel veel geld en we moeten in deze tijd kritische keuzes maken waar wij ons geld inzetten'. Binnenkort stuurt Dijsselbloem een brief over de toekomst van de bank naar de Tweede Kamer  

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het is veel te vroeg om ABN te verkopen. De bank is nu veel minder waard dan de staat (de belastingbetaler) er voor betaald heeft. Ik vermoed dat Dijsselbloem zoveel haast heeft omdat hij hoopt met de opbrengst van dit tafelzilver de onvermijdelijke bezuinigingen op het sociale stelsel een paar jaar uit te stellen. Lees: over de verkiezingen heen te tillen.

 2. Dr. Tony de Bree MBA

  Eens met @kletsmajoor.

  En bovendien handelen de meeste banken in Nederland volgens mij al lang niet meer voor eigen ‘winst’ (rekening). Natuurlijk wel voor klanten. Waar komen deze halsstarrige misverstanden toch vandaan? Profs van Sustainable Finance Lab en/of andere media economen? Zou beter zijn als dhr Dijsselbloem lessen trekt uit 25 jaar falend bankentoezicht en daar constructieve maatregelen voor aankondigt. Tony de Bree. Twitter: @dagboekbankier.

 3. Jetserin

  Ik haal meteen mijn geld bij de ABN weg.

 4. janneke123

  Wat die gesjeesde Eindhovenaar doet is Nederland naar de knoppen helpen, meer niet.
  Heb je nou je zin.

  • Heldoppantoffels

   Volgens mij is dat momenteel nog de taakomschrijving van de mensen die dergelijk werk doen.

   (in antwoord op janneke123)

Reacties niet toegestaan