‘Laat woningmarkt gewoon uitzieken’

Het heeft geen zin als de overheid probeert de woningmarkt op gang te brengen. Om 2 redenen niet: de maatregelen helpen niet en de woningmarkt staat al dicht bij het punt waar het verval stopt en herstel begint. Dat zeggen deskundigen tegen het Financieele Dagblad. ‘Een duwtje in de rug is niet nodig’, zegt Paul de Vries van Rabobank. Volgens hem is de woningmarkt al dicht bij herstel. Ook UvA-hoogleraar Roel Beetsma meent dat de huizenprijzen al minder snel dalen. ‘Er komt een punt dat een koopwoning voor starters weer betaalbaar wordt.’ Het kabinet werkt in aanloop naar Prinsjesdag aan plannen om de huizenmarkt weer op gang te brengen. Zo moeten huizenbezitters met een hoge hypotheekschuld de mogelijkheid krijgen om af te lossen met opgebouwde vermogens in ­levensverzekeringen. Nutteloos volgens De Vries.  ‘Het probleem zit vooral bij jonge mensen die vijf jaar geleden een huis kochten en nu een restschuld hebben.’ De opgebouwde vermogens zitten juist bij ­oudere generaties die vaak al een overwaarde op hun huis hebben. Hoogleraar Flip de Kam denkt  dat het herstel van de huizenmarkt nog wel een paar jaar op zich kan laten wachten. ‘Verkopers koesteren de illusie dat ze nog een hoge prijs voor hun huis krijgen.’

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Dit is waar onze regring in uitblinkt: nietsdoen.
  Tot zover hebben ze al niets gedaan en als je idd maar lang genoeg wacht met iets doen, hoeft het uiteindelijk niet meer.
  Al veel eerder hadden er maatregelen genomen moeten worden om onze tanende economie to stimuleren.

  • André Somers

   Soms is niets doen het beste wat je kan doen. Steeds maar weer nieuwe regels en maatregelen verstoren de markt enorm. Ze zorgen voor onzekerheid, en dat zorgt ervoor dat mensen liever geld in de zak houden dan dat ze er iets mee doen. En terecht overigens.

   Het jammere is: er moet nog wel het e.e.a. gebeuren eigenlijk. De HRA aanpakken bijvoorbeeld, en het renoveren van de huurmarkt zodat het toeslagencircus meer in de hand gehouden wordt, woningbouwverenigingen weer gaan doen wat ze zouden moeten doen (eenvoudige woonruimte bieden voor de absolute onderkant van de markt) en er verder een gezonde commerciële huurmarkt ontstaat.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Captain Caveman

    Niets doen leidt ook tot niets.
    Misschien waren nieuwe regels niet eens nodig, maar wellicht een meer algemene stimulans van economie of een duidelijke visie en aanpak die het vertrouwen van de mensen vergroot. Want dat is het grootste punt.
    Vwb de huizenmarkt, die is al heel erg lang ziek door afspraken binnen bouwbedrijven en heeft niet zo zeer te maken met marktwerking

    (in antwoord op André Somers)
 2. Le_bon_sauvage

  “is de woningmarkt AL dicht bij herstel?” met nadruk op al? In september viert de crisis z’n eerste lustrum.
  Nietsdoen heeft ook geleid tot de excessieve groei in de woningmarkt, waar dit mede een correctie op is. Met een lassaiz-faire overheid weet je wat je krijgt: hollen en stilstaan.

  • Prikker

   Ik ben het alleen niet met je eens dat de woningcrisis het gevolg is van niets doen.
   Integendeel, de politiek heeft decennia lang de banken keihard gestimuleerd om zo veel mogelijk uit te lenen aan hypotheken en leningen aan mensen die dat zich niet konden veroorloven, de huidige woningcrisis is het resultaat van jarenlang doelbewust kortzichtig wanbeleid. Fout beleid zoals we ons nu realiseren.

   Het klopt wel dat de overheid nu niets doet als ‘t om het oplossen van die problematiek gaat die ze zelf veroorzaakt heeft. Maar dat laatste is ook moeilijk om toe te geven.

   (in antwoord op Le_bon_sauvage)
 3. snorkel

  Het is natuurlijk sowieso van de zotte dat de regering actief beleid voert, en miljarden belastingcenten spendeert om een product (een eerste levensbehoefte nog wel) steeds DUURDER te maken. Dat is zeker niet in het belang van de burger, en al helemaal niet van de toekomstige burger.

Reacties niet toegestaan