Betaalde Wouter Bos zeven miljard teveel voor ABN Amro?

Het understatement van het jaar: „We moeten er denk ik rekening mee houden dat het geld dat in 2008 is geïnvesteerd niet in volle omvang zal terugkomen”. Daarmee omschreef minister Dijsselbloem (ook PvdA) de megazeperd die Nederland loopt rond ABN Amro. In 2008 gekocht voor in totaal 22 miljard, nu nog 15 miljard waard. Het verschil, zeven miljard, is meer dan de hele bezuiniging voor 2014. Toen Wouter Bos in 2008 de bank kocht wist niemand of het betaalde bedrag - 16,8 miljard - de reële waarde vertegenwoordigde van de bank. België vroeg 24 miljard euro voor ABN AMRO en Fortis. Bos ging de onderhandelingen in met het voornemen tussen 12 en 20 miljard euro voor de banken te betalen. De minister wilde vooral voorkomen dat de Nederlandse gedeeltes meegesleurd zouden worden in de chaos bij het Fortis-concern. Later bleek dat de Nederlandse onderhandelaars een paar grote gaten in de boekhouding van ABN Amro over het hoofd hadden gezien. Gevolg: de staat moest tot twee keer toe miljarden bijpassen, waardoor de totale aankoopprijs steeg naar 22 miljard. Aanvankelijk dachten de Belgen dat ze weren afgetroefd door de zuinige Hollanders en dat Bos te weinig had betaald. Nu kunnen we vaststellen dat hij veel en veel teveel betaalde. Destijds, terwijl de bank toen aan een zijden draadje hing, werd 22 miljard geïnvesteerd. Nu, terwijl de bank weer gezond is, resteert een waarde van 7 miljard minder. Conclusie: de uitkomst van de onderhandelingen destijds onder leiding van Wouter Bos heeft Nederland opgezadeld met een miljarden rekening.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Hier worden weer eens appels met peren vergeleken. De verlies op ABN Amro is ÉÉNMALIG 7 miljard, de bezuinigingen zijn STRUCTUREEL 6 miljard. M.a.w. over 10 jaar is het verlies op ABN Amro nog steeds 7 miljard, maar zijn de bezuiningingen t.o.v. dit jaar opgelopen tot 60 miljard. (D.w.z. als de volgende regeringen zich er aan houden.)

 2. kletsmajoor

  Achteraf is natuurlijk gemakkelijk vast te stellen dat dat de prijs voor ABN Amro te hoog was. Maar Wouter Bos en zijn mensen kunnen ook niet in de toekomst kijken. Dit soort eenmalige transacties onder grote tijdsdruk zijn inherent risicovol. Je kunt je achteraf beter afvragen: is 7 miljard een acceptabele prijs voor het stabiliseren van de financiële sector in Nederland?

  • Niegol

   erg goed verwoord, helemaal mee eens.

   Zou fijn zijn als we deze beslissing gewoon eens achter ons konden laten en kunnen focussen op het voorkomen van herhaling van zo’n crises.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • disqus_cDEBEY6Kl8

   Laat onverlet dat de Nederlandse onderhandelaars de waarde te hoog hebben ingeschat, mee eens dat je meer betaald om de onrust te beperken, 7 miljard vind ik te veel, echter iedereen gaat nu uit van een waarde van 15 miljard, dan moet je minimaal 1 miljard netto winst per jaar behalen, dat zal best moeilijk worden. 15 maal de nettowinst denkt men op te halen, terwijl de ruimte en verdiencapaciteit van banken steeds verder wordt ingeperkt?.
   Ik denk dat er nog een paar miljard meer moet worden afgeschreven, zie alle overige reddingsoperaties in Europa.
   Telkens weer blijkt, dat men van te rooskleurige veronderstellingen uit gaat.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. grasspriet

  „We moeten er denk ik rekening mee houden dat het geld dat in 2008 is
  geïnvesteerd niet in volle omvang zal terugkomen”. Daarmee omschreef
  minister Dijsselbloem (ook PvdA) de megazeperd die Nederland loopt rond
  ABN Amro.

  Whahahaaaa!!! Is daar ook maar íemand verbaasd over?

  Net zoals we er rekening mee moeten houden dat we het ‘geleende’ geld aan Griekenland niet terugzien. Je blijft gewoon lachen met die ukkels in Den Haag. Met een uitgestreken gezicht eerst beweren dat alles terugkomt, mét rente zelfs, om een paar maand later met een uitgestreken gezicht het tegendeel te beweren.
  Raar hoor, die kloof tussen de burger en de politiek.

 4. Pietje_Precies

  hakken = spaanders, next

Reacties niet toegestaan