Te hoge schulden bij veel beursfondsen

Nederlandse beursfondsen hebben steeds meer last van de schulden die ze in goede jaren zijn aangegaan om bijvoorbeeld overnames te doen. De relatieve schuldpositie groeit doordat de inkomsten dalen door de crisis. Veel bedrijven dreigen hierdoor afspraken met hun banken te schenden, schrijft Het Financieele Dagblad.
'Er is bijna geen bedrijf dat niet in gesprek is met zijn financiers', aldus herstructureringsspecialist Gert-Jan Antvelink van consultant KPMG Advisory.
De nettoschuld van de onderzochte AEX-fondsen is in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld gestegen van 85 procent tot 90 procent van het eigen vermogen. Verder staat het brutobedrijfsresultaat (ebitda) onder druk.
De solvabiliteit - het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal - is per saldo licht gedaald. Dit komt doordat bedrijven activiteiten hebben afgestoten en hun werkkapitaal hebben teruggedrongen door rekeningen later te betalen en vorderingen eerder te innen.
De afgelopen weken hebben veel Nederlandse bedrijven met een beursnotering een herfinanciering aangekondigd of afgerond. Maar een heleboel beursgenoteerde bedrijven staan er structureel dus slecht voor. En aangezien de banken steeds voorzichter worden en de bedrijfsresultaten voorlopig zullen tegenvallen is het ongevaarlijk om te voorspellen dat er bekende bedrijven in nood zullen komen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad