Sarkozy stelt dollar ter discussie

Het is een affront voor de Verenigde Staten. Na China en Rusland stelt nu ook Frankrijk de rol van de dollar als wereldmunt ter discussie. De hegemonie van de dollar is achterhaald, aldus de Franse president Nicolas Sarkozy donderdagavond tijdens een persconferentie bij de G-8 top in Italië.
In de slotverklaring van L'Aquila wordt met geen woord gerept over de dollar, zo signaleert Der Spiegel. Maar Sarkozy heeft niettemin verklaard dat de rol van de Amerikaanse munt de komende maanden internationaal ter sprake moet gaan komen,  'ook al is het een gevoelig thema'. De dominante rol van de dollar stamt volgens de Franse president uit de tijd van direct na de Tweede Wereldoorlog, toen de VS ook de dominante wereldmacht was. Maar zo'n dominante positie kan de VS niet langer claimen. "We moeten de vraag stellen of een wereld die politiek gezien multipolair is, economisch gezien ook een multimonetaire wereld nodig heeft."
China heeft tijdens de top de rol van de dollar naar eigen zeggen wel ter sprake gebracht, op donderdag, maar de Britse premier Gordon Brown weersprak dat. Hij kon zich er in ieder geval niets van herinneren. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama zei niet te zien dat de rol van de dollar ter discussie staat.
In de slotverklaring van L'Aquila wordt wel gesproken over de monetiare verhoudingen. Vooral in die zin dat afzonderlijke landen worden opgeroepen niet over te gaan tot devaluatie van hun eigen munt, om daarmee hun eigen exportpositie te versterken. Frankrijk heeft eerder geprotesteerd dat de Britten weinig doen tegen het waardeverlies van het pond, waardoor Britse exportproducten goedkoper zijn geworden.

Bron(nen):   Der Spiegel