Herstel? Er komt helemaal geen herstel

De economische crisis zal eindigen met een scherp herstel, denken de gelovigen in de V-theorie, naar de vorm van de opleving. Anderen denken dat het trager zal gaan, dat zijn aanhangers van de U-theorie. Robert Reich denkt dat er voorlopig helemaal geen herstel komt, niet V en niet U. In Salon.com zet hij uiteen waarom.
Het herstel, zegt Reich, hoogleraar econonomie aan Berkeley en oud-minister onder president Clinton, zal moeten komen van consumenten, dat zijn degenen die 70 procent van de economie uitmaken. Consumenten hebben op dit moment geen enkel vertrouwen. Veel zijn of raken  hun baan kwijt,  hun huizen zijn onverkoopbaar en ze krijgen  geen krediet van de bank.
Dus van de consumenten hoef je voorlopig heel weinig te verwachten. Die krijgen weer vertrouwen in de economie als ze geld in hun zak hebben en Reich ziet niet in waar dat geld op korte termijn vandaan moet komen.
En zelfs dan.
De economische hausse waar we uit komen, was voor een groot deel gefinancierd op de pof. Het zal heel lang duren voor consumenten bereid zijn zich weer zover in de schulden te steken. En dat is nodig om het oude niveau van economische groei te bereiken. Daarom komt er in de Verenigde Staten geen V en geen U, wat de regering ook doet. Er komt voorlopig helemaal niets, denkt Reich.
De situatie is in Nederland een beetje anders: behalve consumenten kunnen we hier ook nog profiteren van de export. Maar daarmee is het niet beter dan met de consumenten. Dus als Reich gelijk heeft voor Amerika, dan heeft hij dat ook voor Nederland. Geen V geen U, maar C(risis). 

Bron(nen):   Salon