Vandaag verwacht: een bom die Obama zal raken

Vandaag zal  in het Amerikaanse Congres een bom ontploffen, die Barack Obama zeker zal raken. De inspecteur die moet toezien op de besteding van het geld  bestemd om de banken te redden, zal bekend maken dat met de redding geen 700 miljard dollar belastinggeld is gemoeid, maar misschien wel vijf keer zoveel. Bovendien: als alle risico's waarvoor de Amerikaanse regering verantwoordelijk is geworden door de deelname aan banken zich tegelijkertijd zouden voordoen dan zou dat  23.700 miljard dollar kosten. Dat is zoveel dat zelfs in Amerika niemand zich daar iets bij kan voorstellen.
Neil Barofsky, de special inspector die is aangesteld om de regering op de vingers te kijken bij de banken redding heeft delen bekend gemaakt van de toespraak die hij later vandaag zal houden. En daarin zit zoveel kritiek op de wijze waarop de regering opereert dat er voor Obama en de zijne grote moeilijkheden uit zullen voortkomen.
Dat er zeven honderd miljard belastinggeld nodig was om financiele instellingen te redden lag al niet goed. Dat het een veelvoud zal zijn zal het niet beter maken en dan is er nog de kritiek die Barofsky heeft op de uitvoering. Want volgens de inspecteur rammelt die uitvoering aan alle kanten en schiet de regering ook ernstig tekort zowel in toezicht als in oopenheid. De banken kunnen redelijk ongestoord hun gang gaan met het geld en de regering wil weinig prijsgeven van hun handel en wandel.
De tanende populariteit van Obama zal vandaag derhalve een grote tik krijgen

Bron(nen):   Huffington Post  Bloomberg    

7 Reacties Doe mee met de discussie →