Nederland niet langer in de top van concurrerende economieën

Nederland is drie plaatsten gedaald op de ranglijst van meest concurrerende economieën die jaarlijks door het World Economic Forum (WEF) wordt samengesteld. Van de vijfde plaats zakte Nederland dit jaar naar plek acht.  Duitsland en de Verenigde Staten, die eerder nog onder Nederland stonden, stoomden dit jaar juist op. De top drie op de lijst van WEF wordt gevormd door Zwitserland, Singapore en Finland. De top vijf wordt gecompleteerd door Duitsland en de Verenigde Staten. Dat Nederland niet meer in de top-5  staat is ,,een pijnlijke terugval'', zegt D66-leider Alexander Pechtold. Tegelijkertijd verrast de daling op de ranglijst van het World Economic Forum (WEF) hem niet. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas doet Nederland het op het gebied van de staatsschuld, gebrekkige kredietverlening en inflexibele arbeidsmarkt ,,ronduit slecht''. Maar ,,dit zijn zaken die niet uit de lucht komen vallen en nogmaals bevestigen dat het kabinet de goede weg is ingeslagen met het verbeteren van kredietverlening aan ondernemers, hervorming van de arbeidsmarkt en het op orde brengen van de overheidsfinanciën." Het rapport van het WEF, dat woensdag verschijnt, stelt dat het afglijden van Nederland voornamelijk het gevolg is van zwakke financiële markten, waarbij er vooral zorgen zijn over de stabiliteit van banken. De mogelijkheden om geld te lenen bij banken wijst het WEF aan als het meest problematische aspect voor het zakendoen in Nederland.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Tsja, onze economie kon wel wat VVD gebruiken he…
  Dan krijg je dit.

 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Rutte is een masochist, die wil volgend jaar een paar flinke afstraffingen mee maken.

 3. Cornelis Berend

  Laat mij een voorbeeld geven: je maakt software voor Apple’s App Store.
  Je verkoopt een spelletje voor 1 Dollar.
  Daarvan gaat 30% naar Apple, krijg jij 70 centjes.
  Welnu, in NL en andere Europese landen moet je van de 70 centjes 21% BTW afdragen. In andere delen van de wereld gebeurd dat niet of is het aanzienlijk minder.

  Dat is concurrentie.

 4. Marcel van Houten

  Humoristisch en vooral wereldvreemd hoe VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas de slechte rapportcijfers uit verband trekt en in het eigen voorbeeld uitlegt. Het volk is toch te stom om in te zien dat je gewoon liegt!?

  Niet alleen hierdoor, maar door de achterlijke keuzen van de partij….Ik stem noooooooooit meer VVD en dat beloof ik pas plechtig!!!!

 5. marianne martens

  Nederland is een 1/2 gestorven land, een land wat in cijfers en protocollen geloofd, alleen maar cijfers,cijfers en cijfers, geen enkele econoom heeft hier ooit gehoord van Ronald Coase ( visie: Rutte kotst hiervan ) of wil het niet, omdat deze zelfde economen denken dat mensen te stom ( zie Mijnheer van Houten ) zijn en als, das Ding, worden bekeken. Ik stem op de eerste breedbril-kikker, die een actueel zinnig economisch- maatschappelijk verhaal houdt. ( trouwens we worden toch ook niet blij van Zwitserland als 1e plek met zijn inwoners, 8e plaats is prima voor ons, vanavond weer even luisteren naar de hapklare brokken van de econoom- wetenschappers.

 6. Herman

  Op zich vind ik plaats 16 nog te hoog voor de huidige Nederland. Als je ziet welke landen lager staan dan Nederland dan vind ik de plaats van Nederland veel te hoog en onterecht.

Reacties niet toegestaan