Gaat de huizenmarkt weer opwaarts?

Na 3 beroerde jaren ziet het er naar uit de de Amerikaanse huizenmarkt enigszins herstelt. Op sommige plaatsen zijn huizen zo goedkoop geworden dat kopers weer toehappen.
In een achttal steden waaronder Chicago, Denver en San Francisco stegen de prijzen in de laatste 3 maanden. In New York was sprake van stabiele prijzen. Een index van 20 grote steden laat ook elders een stabiele prijsontwikkeling zien. "We’ve found the bottom," zegt een econooom van een onroerend goed onderzoeksbureau tegen The New York Times.
Nou is de grootst mogelijke scepsis op zijn plaats als mensen uit de wereld van het onroerend goed optimistische taal uitslaan, maar de NYT ging op onderzoek uit en kwam met bemoedigende berichten.
Uit meer onderzoeksgegevens blijkt dat enig optimisme gerechtvaardigd is. Ook zijn er belastingmaatregelen die de koper van zijn eerste huis over de brug pogen te trekken.
En wat het allerbelangrijkst is: de prijzen kelderden op meerdere plaatsen enorm. In een stad als Las Vegas gingen de huizenprijzen alleen al het afgelopen jaar met een derde omlaag. En zo komt het kopen van een huis opeens binnen het bereik van mensen die zich dat eerder niet konden veroorloven, vooral ook dankzij de vele gedwongen verkopen.
Kopen is nu een buitenkans – als je tenminste nog een baan hebt.

Bron(nen):   The New York Times