Verhit debat over biologisch voedsel

Voor de geestelijke gezondheid is het niet erg goed hardop twijfel te uiten over de zegeningen van biologisch voedsel. Dat merken Britse onderzoekers die onlangs na een lange studie concludeerden dat biologisch voedsel niet gezonder is dan gewoon voedsel.
Sinds de publicatie van zijn rapport is onderzoeker Alan Dangour bestookt met honderden e-mails vol scheldwoorden, waarin hij werd beschuldigd van oneerlijkheid en incompetentie. "Ze vertellen me dat ik een kwakzalver ben en dat ons onderzoek wel gefinancierd moet zijn door de grote multinationals," aldus Dangour in The Independent.
De studie heeft ook elders in Groot-Brittannië geleid tot een fel debat. Sommigen zien in de uitkomsten een bevestiging van hun jarenlange scepsis over de vermeende voordelen van biologische voedsel. Anderen betwisten de uitkomsten in felle bewoordingen, zoals schrijfster Joanna Blythman die de studie in The Daily Mail een ‘kankerende samenzwering’ noemde. Het team van Dangour heeft zijn conclusies gebaseerd op bestudering van vijftig andere onderzoeken naar de voordelen van biologische voedsel.

Bron(nen):   The Independent