4 dingen die je niet weet van IKEA

Om maar eens te beginnen met een vijfde ding dat je niet weet: naar schatting 10 procent  van alle mensen in Europa is verwekt in een bed van Ikea. Dat toont aan dat het tijd wordt iets te leren over de echte geheimen van Ikea.

1. Het begon met een auto.
Ingvar Kamprad, de stichter van Ikea, moest eens een stoel vervoeren in een auto. De poten pasten niet, uiteraard. Dat doen stoelpoten nooit. Hij raakte daarvan zo gefrustreerd dat hij bedacht dat meubelen zo moesten worden bedacht en ontworpen dat ze passen in platte pakken. Ikea was bedacht.  En sindsdien dragen we platte pakken onze huizen binnen.
2. Het bedrijf heeft een paar duistere geheimen.
Kamprad staat nu bekend als de miljardair die eenvoudig leeft terwijl hij een wereldconcern stichtte. Hij rijdt in een simpele Volvo en woont in een huis vol met zijn eigen meubelen. Maar in de oorlog was hij heel erg fout en hielp waar mogelijk het fascisme. Toch heeft Ikea ook vestigingen in Israel.
3. De tafels waren te klein voor kalkoenen.
Toen Ikea de stap naar Amerika zette, bleken de maten zeer onvoldoende. Overal was Ikea moeiteloos uitgerold, maar niet in de VS. Te klein. Tafeltjes waar Europeanen verrukt van zijn, bleken in de VS onverkoopbaar. Het moest allemaal groter, want ‘bigger is better’.
4. De Ikea-catalogus is populairder dan de bijbel.
Jaarlijks worden 180 miljoen catalogi (300 pagina’s) gedrukt in 27 talen. Daar kan Gods woord niet tegen op.

Bron(nen):   Mental Floss