“Er zullen vaker grote economische crises komen”

Er zullen vaker internationale crises komen dan vroeger het geval was. Dat zegt oud-topman van de Nederlandsche Bank Nout Wellink in een gesprek met het FD. Vijf jaar geleden brak de grote internationale crisis los omdat in de VS een bank - Lehman Brothers - failliet ging. Dat Amerikaanse probleem was binnen een week een wereldwijd probleem geworden, waarvan we nog altijd de gevolgen ondervinden. Dat soort internationale crisis kan vaker plaatsvinden. ens Wellink zijn de economieën van de landen zo verweven dat een crisis in het ene land heel gemakkelijk een crisis in een heleboel landen wordt. ‘Een fragment van deze problematiek zag je recentelijk bij de plannen van de VS om hun opkoopprogramma van obligaties af te bouwen. Dat zorgde direct voor een storm op de wereldwijde kapitaalmarkten, tot China aan toe,’ zegt Wellink in het FDEen ander voorbeeld van ­besmettingsrisico is de Griekse crisis, die naar andere landen oversloeg. Een remedie is de banken weerbaarder maken. Die moeten hogere kapitaalbuffers opbouwen, zoals nu ook gebeurd. Dat maakt het risico op internationale crises kleiner

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Prikker

    Ik pretendeer niet de geopolitieke financiële markten te begrijpen, maar volgens mij maken kapitaalbuffers banken niet weerbaarder, maar onverantwoorde beleidskeuzes hebben banken de laatste decennia wel kwetsbaar gemaakt. Daar lees je in het relaas van Nout Wellink nog steeds niets van terug. Volgens Nout Wellink ‘overkomen’ crises ons nog steeds.

  2. Paulraw

    Als hij het allemaal zo goed weet wat er allemaal komen gaat ,had deze kakkineuze man de vorige ook wel even mogen voorspellen….

  3. ikookeven

    Het is vrij logisch allemaal. De tijden tussen cycli worden steeds korter. Totdat het break-even point bereikt is, dan gaat het weer steeds langer duren tussen de cycli. En de cycli zelf ook. Simpel. Als je een beetje oplet kan je dat zelf heel makkelijk aan zien komen.

Reacties niet toegestaan