Precies vijf jaar geleden ging Lehman Brothers failliet

Precies vijf jaar geleden ging Lehman Brothers failliet
Het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers is het begin van een langdurige wereldwijde financiële crisis. De bank wordt het symbool van de nietsontziende inhalige bankier, die gokt met andermans geld en onmogelijke leningen verstrekt. Het NRC heeft een uitgebreide reconstructie gemaakt van de val van de bank.
Op vrijdag 12 september 2008 gaat het al een hele tijd erg slecht met Lehman Brothers. Twee dagen eerder op 10 september presenteerde Lehman haar kwartaalcijfers: 3,9 miljard dollar verlies. Alle Amerikaanse banken, behalve Goldman Sachs, leiden al maanden enorme verliezen. Maar Lehman staat er het slechtst voor van allemaal. Op dat moment staat Dick Fuld aan het hoofd van de bank. Hij is de langstzittende bestuursvoorzitter van Wallstreet en staat bekend als agressief en meedogenloos. Meerdere werknemers hebben hem gewaarschuwd dat het niet goed ging met de bank. Hij luisterde niet.
Het aandeel van Lehman is inmiddels gezakt van 64 dollar een jaar geleden, naar 4 dollar nu. Voor iedere dollar geleend geld heeft de bank maar 3,2 cent echt in huis. Lehman vraagt de Federal Reserve (Fed) om hulp. Die heeft eerder ook banken geholpen. Dat had echter weinig uitgericht. Ook druist het in tegen haar economische principes. De Fed besluit dan ook om Lehman niet financieel te steunen.
Aan het eind van vrijdag 12 september ziet het er somber uit. Lehman heeft nauwelijks nog cash in huis en de bank leidt 8 miljoen dollar verlies per minuut. Bovendien loopt ze het risico bij de opening op maandag geheel te worden leeggehaald door bezorgde investeerders.
Zonder Fuld wordt er zaterdag 13 september door de andere zakenbanken van Wallstreet, het Ministerie van Financiën, de Fed en beurstoezichthouder SEC vergaderd over het lot van Lehman. De overheid gaat niet helpen en de banken staan ook niet te springen. Ze vinden dat Lehman Brothers veel te agressief en risicovol in de hypotheekmarkt is gaan investeren en de malaise dus aan zichzelf heeft te wijten.
Op zondag 14 september lijkt Barclays de bank te gaan redden. Maar dat gaat op het laatste moment niet door. De hoop is nu nog gevestigd op de Bank of America, maar die besluit een andere bank, Merryll Lynch, te gaan helpen.
Dat is de druppel: Fuld realiseert zich dat de bank er is geweest. Voordat de beurzen opengaan op maandag moet er een oplossing zijn en die is er: een faillissement.
Om 1.45 uur 's nachts vraagt Lehman Brothers uitstel van betaling aan. Het bedrijf dat 158 jaar geleden begon als kruidenierswinkeltje, groeide uit tot een grote zakenbank met 28.000 werknemers overal ter wereld. Die staan nu op straat. Het is de derde zelfstandige zakenbank in de VS die in korte tijd is verdwenen.

Bron(nen):   NRC