AEX bijna terug op niveau van voor de crisis

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs bereikte maandag het hoogste niveau van het jaar. De Amsterdamse hoofdindex noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 380,27 punten. Eerder op de ochtend werd op 380,85 punten de hoogste koers van het jaar aangetikt. Vijf jaar na de val van Lehman Brothers, die wordt gezien als het startpunt van de financiële crisis, kruipt de AEX daarmee richting de standen van voor de neergang van de Amerikaanse zakenbank. De AEX sloot op de laatste handelsdag voor het faillissement van Lehman, vrijdag 12 september 2008, op 399,57 punten. Beleggers zijn opgelucht dat voormalig minister van Financiën Lawrence Summers zich heeft teruggetrokken uit de race om de opvolging van Ben Bernanke als president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve.

,,Het is een sterke beurs en een mooie start van de week. De AEX staat voor dit jaar al bijna 11 procent in de plus en inclusief dividend zo’n 13,8 procent. Nu Larry Summers zich heeft teruggetrokken hopen beleggers dat de meer gematigde Janet Yellen het roer bij de Fed zal overnemen. Ook wordt uitgekeken naar wat de Fed woensdag zal gaan zeggen over de afbouwplannen van het steunbeleid“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Ook op de andere beurzen werden mooie winsten geboekt. De MidKap klom 0,6 procent tot 573,13 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,8 en 1,2 procent.

Het Witte Huis bevestigde dat Summers zijn kandidatuur heeft ingetrokken omdat hij vreesde voor een moeizame benoemingsprocedure in het Congres. Een grote groep Democratische senatoren zou een voorkeur hebben voor de benoeming van Janet Yellen als nieuwe Fed-voorzitter. Zij is momenteel vicevoorzitter. Beleggers vreesden dat Summers meer druk zou zetten om de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de Fed af te bouwen.

De euro was 1,3348 dollar waard, tegen 1,3277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 106,68 dollar per vat na het akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten over de aanpak van de chemische wapens van het Syrische regime. Brentolie daalde 2,4 procent in prijs, tot 109,08 dollar.