FED gaat onverwacht door met geld in Amerikaanse economie pompen

Tot verrassing van bijna iedereen kondigde de centrale bank van de VS, de Fed, gisteravond aan dat het niet gaat stoppen met het injecteren van geld om de Amerikaanse economie aan te jagen. Verwacht was dat de steun zou worden afgebouwd omdat de economie (bescheiden) groeit en de recessie voorbij is. Eerst wil de Federal Reserve 'meer bewijs' dat de economie voldoende groeit, voordat het aan de steun gaat afbouwen, zei de Fed woensdagavond. Daarnaast blijft ook de rente op het zeer lage peil van 0,25%. De aandelenkoersen op Wall Street schoten naar recordniveaus door het onverwachte nieuws. De FED koopt maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties op om de Amerikaanse economie op gang te houden. Dat steunprogramma was een gevolg van de diepe recessie van 2008, waaruit ook de Amerikaanse economie maar langzaam uitklom. Er zijn de laatste tijd echter steeds meer tekenen dat het beter gaat met de Amerikaanse economie. Daarom verrast het dat de steun voort zal duren.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Daar zijn ze tenminste bezig met het oplossen van de crisis en wordt er adequate actie ondernomen door instanties.
  Een van de weinige keren dat de Nederlandse regering eens wel het voorbeeld van de VS moet volgen, doen ze het niet…..

  • kletsmajoor

   Dat kan in dit geval niet omdat we niet meer onze eigen munt hebben.

   Of de acties van de FED goed zijn geweest, weten we pas als over 10 jaar de balans opgemaakt kan worden.

   (in antwoord op Captain Caveman)
  • Heldoppantoffels

   Inderdaad, we moeten wel de devaluatie van de munt op de koop nemen maar als iedereen het doet dan vervalt ook dat effect. Het is alleen wel jammer dat onze pensioenen zoveel minder waard worden, tenzij de fondsen deze waardevermindering weer weten te compenseren met extra rendement op het aanwezige vermogen.

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. IwanovKapotjeplov

  De FED kan niet stopppen met het opkopen van staatsobligaties. Dat hele geneuzel over tapering is voor de bühne. Op het moment dat de FED het aankoopprogramma afbouwt stort de zaak alsnog in elkaar. Het is een “road to nowhere”.

  • Heldoppantoffels

   Keurige korte samenvatting van de situatie! Het is inderdaad een “road to nowhere” tenzij er wereldwijd tot een soort afschrijving van schulden wordt besloten, of devaluatie van de munt…. En laat dat laatste nu eigenlijk het werkelijke effect zijn van de steunaankopen.

   Het zijn interessante tijden, persoonlijk ben ik er wel een voorstander van als het huidige systeem door de hoeven gaat zakken. Ondanks dat dit best wel wat ellende met zich zal meebrengen.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 3. grasspriet

  Whahahaa, is hier iemand verbaasd over?

Reacties niet toegestaan