Nivelleren: belastingdruk stijgt tot 60 procent

Vanaf 2014 gaat de belastingdruk voor bijna alle inkomens omhoog, maar met name voor mensen die twee tot drie keer modaal verdienen wordt de druk opgevoerd. Dat blijkt uit doorrekening van de Miljoenennota, meldt het Financieele Dagblad.
Het gaat om ruim 2 miljoen mensen die meer dan 56.000 euro verdienen. De werkelijke belastingdruk over de top van hun inkomen stijgt in 3 jaar van 52 procent naar 59 procent. Dat komt door de afbouw van de algemene heffingskorting van ruim 2000 euro en door de verlaging van de arbeidskorting. Vorig jaar leidde een vergelijkbare mate van nivellering tot grote onrust bij de VVD. Kabinet-Rutte 2 had een inkomensafhankelijke zorgpremie in het regeerakkoord opgenomen, maar die werd uiteindelijk geschrapt. Ook voor  andere inkomensgroepen stijgt de belastingdruk, maar voor geen enkele groep zo sterk als voor de mensen die meer dan 56.000 euro verdienen

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Het groene licht voor de graaiers om nog meer te gaan graaien en de bonussen weer wat omhoog te schroeven.
  Want per saldo willen ze er netto erop vooruitgaan

  • meesan

   Zo Captain Caveman, mensen die krap twee keer modaal verdienen zijn graaiers? Lekker makkelijk.

   Ik vind het wel fair om de sterkste schouders meer te laten dragen, maar het moet wel lonend blijven om hard te leren en te werken. Als je dat doet, maar je houdt nauwelijks meer over dan iemand die dat niet doet dan wordt dat heel frustrerend en demotiverend. In deze tijd zullen niet veel mensen verwachten dat ze er netto op vooruit gaan, maar als je inkomen gelijk blijft of omlaag gaat, je premies en belasting omhoog en je mag overal het volle pond voor neertellen en krijgt geen enkele toeslag, dan houdt de solidariteit wel een beetje op.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Captain Caveman

    Nee meesan, dat zeg ik niet.
    Die belastingmaatregel is vanaf 56k, dus de zg top-managers/bestuurders, graaiers dus, vallen daar ook onder en zullen zeker gaan compenseren

    (in antwoord op meesan)
    • meesan

     Zet dat er dan even bij. Topmanagers verdienen meer dan 1500.000 euro. Er zijn ca. 50.000 Nederlanders die meer dan dat verdienen, waarvan niet iedereen topmanager of bestuurder is, dus zoveel van die door jouw genoemde graaiers zijn er niet eens. Van mensen die meer dan 56.000 euro per jaar verdienen zijn er 2 miljoen.

     (in antwoord op Captain Caveman)
     • Heldoppantoffels

      Ik ben het wel met hem eens dat de bestuurders van de grote organisaties de schade voor zichzelf wel zullen compenseren. Dergelijke mensen denken vaak uitsluitend in het eigen belang.

      Zelf mag ik met 2,5 keer modaal dik meer dan 100 euro netto per maand gaan inleveren en even compenseren is in deze tijden niet mogelijk.

      (in antwoord op meesan)
 2. Dead Silence

  Ik verdien bijna 3x modaal, ik word lekker gepakt. Net promotie gemaakt, maar de overheid degradeert mij feitelijk direct weer. Stank voor dank. Geen nieuwe auto, hand op de knip. Flink potten om een zelf gespaard pensioen te hebben en de hypotheek af te lossen (bijna gedaan). Daar wordt ook nog eens 1.2% van afgeroofd als beloning. Mij huidige pensioenopbouw zal weltot nul gereduceerd zijn tegen de tijd als ik met 80 met pensioen ga (als ik het uberhaupt mag halen).

  Nu kunt u allen wel zeggen dat ik niet moet zeuren. Klopt, ik ben gezond en gelukkig, da’s het belangrijkste. Echter ik ben de deur uit voordat de rest va mijn buurt wakker is en kom thuis als de “minder betaalden” lekker met hun kinderen aan het spelen zijn, of lekker al vroeg in de middag thuis zijn. Ja,daar ben ik best wel eens jaloers op. Het ontbreken van zorgen over de financiele thuissiuatie heb ik eigelijk niet zolang ik mag en kan werken. Dat staat daar tegenover.

  Ik werk voor een world leading multinational, waar extreem veel technisch geschoolde academici werken uit alle delen van de wereld. Met die regels hier zie je er steeds meer vertrekken naar landen waar de belastingdruk normaal is. En onze eigen mensen vertrekken ook uit dit land. Chapeau Rutte. U heeft een grote capaciteit en dat is afbreken. Rutte schreeuwt dat we toppers nodig hebben. Het eerste wat hij doet is ze onthoofden. Hetzelfde geldt voor mensen die op andere fronten hun op boven het maaiveld uitsteken. Richt maar alles in voor lniks van de verdeling, dan is van rechts niet meer over en zal het maximum steeds meer naar links schuiven totdat het point-of-no-return bereikt is en een oneindige leegte overblijft. Applaus.

  Rutte is overigens niet de kern van het probleem. Onze hele volksvertegenwoordiging is simpelweg een farce, een sprinkplankje voor het bedrijfsleven (ja, bij een bank of verzekeringsmaatschappij, waar ze ongestoord verder kunnen knoeien). Capaciteits- en visieloze personen die geen voorstellingsvermogen hebben van consequencties hun handelen en besluitvorming.

  Anyway, ik ga aan de slag. Donderdag en vrijdag werk immers voor mijzelf, maandag, dinsdag en woensdag namelij voor de staat, zodat ze met mijn zuurverdiende centen mij de hele week kunnen irriteren met hun geblaat.

  • DiscuJohn

   Ik sta volledig achter je betoog! De bom gaat binnenkort barsten, dat kan niet anders.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • PaulusJ

   1000% mee eens.
   Samson en Rutte weten beter dan jij de 60% van je inkomsten uit te geven.
   Het is helemaal precies zoals Ayn Rand al beschreef in Atlas.
   Daarom staak ik.
   Elk producerend mens wordt bestolen onder het mom van holle kreten, die de diefstal verhullen, sociaal, eerlijk, sterke schouders etc.
   Maar het is vernietigend communisme.
   Het is de basis en het fundament van onze succesvolle samenleving en de noodzaak voor de verdere ontwikkeling van onze maatschappij, om mensen de vruchten van hun inspanningen te laten houden en uitbreiden. Met een overheid die individueel bezit erkend en beschermd. Prudent en efficiënt met het geld omgaat en het landsbelang voor hun eigen belang zetten.
   Op alle, alle punten doen ze het tegendeel en verliezen daarmee hun bestaansrecht. De politiek is failliet, de democratie dood.
   Als er honger zou zijn, zou er een opstand uitbreken.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Karel Kritisch

    Het financiële systeem is ook op sterven na dood. Er worden nu nog levensverlengende medicijnen gegeven om een niet werkend economisch model in leven te houden.

    (in antwoord op PaulusJ)
    • Heldoppantoffels

     Mee eens en dit is nu eens een terminaal geval waarbij ik mij verheug op het overlijden van de patient.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
  • Karel Kritisch

   Kinderen hebben ook recht op ouderlijk aandacht. Ik vind mensen die zoveel werken terwijl ze kinderen hebben best wel egocentrisch. Kijk als het nu niet anders kan omdat je anders niet rond kan komen is het wat anders. Neem dan geen kinderen als je zo nodig je leven wilt invullen met zoveel werk.

   En voor mensen die zoveel werken terwijl ze geen kinderen hebben; vergeet niet te leven!

   Ik ben overigens wel voor een normale belastingdruk hoor. Ik ben ook voor een versimpeling van de belastingen. Nu betaal je tig keer belasting.. inkomstenbelasting, gemeentelijke, BTW, accijns etc etc

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Heldoppantoffels

   Agreed, de hele volksvertegenwoordiging is een farce!!! Ook ik ben de lul en ga er maandelijks dik meer dan 100 euro netto op achteruit.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Captain Caveman

  Overigens staat er in het artikel dat mensen die 2 tot 3 keer modaal verdien gepakt worden, inkomens van 56000 euro per jaar.
  Modaal ligt op 33000 per jaar.
  2x modaal zou dus 66000 zijn, ligt alweer 10k hoger dan 56000.
  Er wordt gewoon een grotere groep mensen gepakt

 4. malky

  Zozo, nieuws van prinsjesdag is nu al doorgedrongen.
  De excellenties willen het liever over de vliegende Fyra hebben.

 5. Karel Kritisch

  Kent iemand die VVD verkiezingsposters nog? Iets met minder overheid en minder belasting? ZO zie je maar hoeveel hun woorden waard zijn.

Reacties niet toegestaan