ING: starters willen weer graag huizen kopen

Economie
door anp
woensdag, 25 september 2013 om 7:08
welingelichtekringen header 1
Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen is nog niet eerder zo hoog geweest als nu. De meeste potentiële kopers denken dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is, schrijft ING in een woensdag verschenen kwartaalrapport over de Nederlandse woningmark.
Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt nam vorige maand weer iets toe. De vertrouwensindex van de bank is in het derde kwartaal met 4 punten gestegen tot 106. Dat is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de woonindex een groei laat zien. Een stand boven de 100 betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn.
,,Vooral het optimisme over het aantal huizen dat verkocht zal worden is bij starters en koopwoningbezitters verder toegenomen'', zegt Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. Ongeveer de helft van beide groepen verwacht uiterlijk in de eerste helft van 2014 een stabilisatie van de huizenprijzen.
Ruim twee op de drie starters met de intentie om binnen nu en 2 jaar een huis te kopen, willen een huis waar niet meer veel aan gedaan hoeft te worden. Ruim 10 procent wil een nieuwbouwhuis kopen en 14 procent is bereid om fors te verbouwen, aldus ING.