Heeft Wall Street dan niets geleerd?

De grote verrassing een jaar na de val van Lehman Brothers is bepaald niet dat er veel is veranderd, maar juist dat er zo weinig is veranderd. Zo schrijft The New York Times in een terugblik op wat een jaar kredietcrisis ons heeft gebracht.
Wall Street leek rijp voor ingrijpende veranderingen, maar die zijn uitgebleven. De salarissen zijn al weer terug op het oude niveau, met Goldman Sachs als uitschieter (een gemiddeld beloning dit jaar van 700.000 dollar). Banken handelen nog volop in ingewikkelde financiële derivaten, hoewel die aan de basis van de kredietcrisis staan. En banken verzetten zich met succes tegen strengere regelgeving.
In feite is dat mogelijk gemaakt door de overheid. Met miljarden dollars is een financieel systeem overeind gehouden dat niet gered maar hervormd moest worden, zo stellen economen in de Amerikaanse krant. Financiële instellingen gaan nu gewoon door met het doen van riskante investeringen, met financiële rugdekking van de belastingbetaler. In dat proces wordt de kredietwaardigheid van Westerse overheden ondergraven.
De zwartkijkers zien een nieuwe crisis op ons afkomen, binnen enkele jaren. "Ze zullen weer grote risico's gaan nemen, ze zullen weer onderuit gaan, en ze zullen ons met een grote rekening opzadelen," voorspelt Simon Johnson, voormalig chief economist van het IMF.
Anderen - meestal werkzaam bij de bekritiseerde financiële instellingen - zijn optimistischer. Zij zeggen dat de banken verstandiger zijn geworden en grotere financiële buffers aanhouden.

Bron(nen):   The New York Times