Monsanto in de VS toch geen vrijspel met gen-gewassen

Volgens de Amerikaanse zogenoemde Monsanto Protection Act mogen genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) altijd verbouwd en verkocht worden. Zelfs als een rechter bepaalt dat het moet stoppen, omdat ze schadelijk zijn voor bijvoorbeeld de gezondheid. De wet wordt nu niet verlengd.
De Farmer Assurance Provision, in de volksmond de Monsanto Protection Act genoemd, kwam tot stand met inmenging van biotechnologiebedrijven, Monsanto voorop. Een paar maanden geleden was de wet gekoppeld aan een andere wet en zo stilletjes goedgekeurd. Dat is nu ternauwernood teruggedraaid.
Eind mei waren er overal ter wereld nog protesten tegen de omstreden biotechnologie-gigant Monsanto. Het bedrijf maakt onder andere het bestrijdingsmiddel Round-up en het genetisch gemodificeerde zaad dat daar tegen bestand is, Round-Up Ready. De schadelijkheid van Monsanto’s producten is niet altijd even goed onderzocht en de producten bedreigen de voedselketen. Ook de grote invloed van het bedrijf in politiek en wetenschap roept grote weerstand op. In 2012 was Monsanto de grootste leverancier van groentezaden ter wereld. In Europa is er nog altijd strikte regelgeving omtrent ggo’s.

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Godzijdank dat de wet niet verlengt wordt. Monsanto, Bayer, Dupont, Syngenta e.d. zijn monsters van bedrijven die de schijt hebben aan de natuur en onze gezondheid. Geld is het belangrijkste en ze gaan letterlijk over lijken om daar zoveel mogelijk van te krijgen.
  De mooie praatjes dat GMO’s minder pesticiden gebruiken, geen schade berokkenden aan de natuur en allerlei voordelen hebben is al lang achterhaald. Het heeft toxische effecten op onze lever en nieren. Logisch, want ons lichaam herkent de structuur van GMO’s niet.
  Ga er dus met een boog omheen. Lees de ingrediëntenlijsten van je boodschappen.

  Pasgeleden heeft Monsanto laten weten het op te geven om hun zaden Europa binnen te krijgen. Dat is echter schijn omdat er een nieuw verdrag in de maak is tussen de EU en de USA en daarin wordt geregeld dat de EU de Frankenfoods niet mag weigeren.
  Het zijn viezerikken die veel te veel macht hebben in de politiek doordat ze politici omkopen.

 2. kletsmajoor

  Het belangrijkste is dat Monsanto niet de slecht doordachte amerikaanse patentwetgeving kan gebruiken als breekijzer om concurrenten met rechtzaken uit te schakelen, zelfs buiten de VS.

 3. zo maar iemand

  Saillant detail is dat Monsanto ook Blackwater heeft opgekocht. Heeft zijn eigen knokploeg als het ware.

 4. MoMeta

  Mooi, toch nog goed nieuws omtrent grote megolomane bedrijven die de wereld kapot maken. Nu Nestle aanpakken met hun pogingen om water te patenteren.

Reacties niet toegestaan