Ondernemers halen werk terug naar Nederland

Een op de tien ondernemers die fabrieksarbeid in het buitenland hebben ondergebracht, verplaatst die terug naar Nederland. Gestegen loonkosten in het buitenland, productieverlies door miscommunicatie en reiskosten zijn redenen om te ‘reshoren’, zo blijkt uit een enquête van TNS Nipo onder ondernemers in opdracht van het FD. Jarenlang ging werk van hier naar lage lonenlanden, nu is ook de omgekeerde beweging waar te nemen De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij de beginnende trend die in Nederland valt te ontwaren: steeds vaker halen ondernemingen hun productiewerk terug naar Nederland. Ook de politiek is aangeslagen op reshoring, schrijft het FD. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft een potje van € 600 mln, bestemd voor banenplannen, beschikbaar gesteld voor bedrijven die hun productie terughalen naar Nederland.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dutchy

    En hogere productiviteit in Nederland en de kwaliteitscontrole? Lijkt me ook beide factoren om meer productie naar Nederland terug te halen.

  2. kletsmajoor

    Dus men is in het recente verleden een beetje doorgeschote met ‘offshoren’ en nu komt een correctie? Prima, dan komt er vanzelf een nieuw evenwicht. Wat ik niet begrijp is waarom Asscher van Sociale Zaken met 600 mln. deze beweging extra gaat aanwakkeren. Op die manier gaat de het ‘reshoren’ ook weer doorschieten wat weer gecorrigeerd gaat worden als het potje van 600 mln. op is. Wanneer snapt de politiek nou eens dat je zo min mogelijk in de markt moet verstoren? De staat moet zorgen voor degelijk toezicht op de markt (al moeilijk genoeg) en niet voor uitgebreide staatsgeleiding.

Reacties niet toegestaan