DSB: reconstructie van een bijzondere zondag

 "Zondagmiddag drie uur kwamen de onderhandelingen over de DSB Bank tot een kookpunt. De Nederlandsche Bank onderhandelde met een consortium van vijf banken (Fortis, ABN Amro, ING, Rabo, SNS Reaal) over een overname.  Er was nog hoop, maar al snel haakten banken af." Het Financieele Dagblad reconstrueert een bewogen zondag op het kantoor van Noud Wellink.
De banken vinden een reddingsoperatie veel te onzeker. Er lopen talloze claims tegen de in opspraak geraakte bank. Bovendien durft niemand te gokken hoeveel de kredieten die DSB heeft uitgezet, nog waard zijn.
Als bovendien blijkt dat het ministerie van Financiën niet bereid is een garantie af te geven, trekken banken de conclusie: nee.
Op dat moment treedt de volgende fase in operatie Homerus - zoals de ambtenaren van de centrale bank het project DSB hebben gedoopt - in werking. DNB wil de bank onder curatele stellen door de noodregeling aan te vragen voor DSB. Om zeven uur in de avond ontvangt de Amsterdamse rechtbank de aanvraag. Twee uur later vindt een zitting achter gesloten deuren plaats.
De rechtbank ziet  zondag nog geen reden om een faillissement toe te kennen. Maar de rechter laat wel een opening voor DNB. 'De komende dagen zal moeten blijken of de uitstroom tot stilstand komt.'
Later die ochtend, vanaf een uur of zes, neemt de uitstroom van spaargeld een nieuwe vlucht. Het radiojournaal meldt dat twee dagbladen (waaronder deze krant) publiceren over een mislukte reddingsoperatie bij DSB. Tot half tien verdwijnt nog eens euro 41, 6 mln.
DNB doet een kwartier later een tweede verzoek aan de rechtbank, vanwege de run die er de afgelopen uren op DSB-spaargeld is ontstaan.
Om kwart over elf concludeert de rechtbank dat door alle publiciteit niet te verwachten is dat de exodus aan spaargeld snel tot stilstand komt. De aanvullende informatie van DNB over de solvabiliteit neemt de rechter niet eens meer in behandeling.

Zie voor de hele reconstructie: Het Financieele Dagblad

Volgens trainer Ronald Koeman van AZ valt het met de financiële onrust binnen de spelersgroep en technische staf van de landskampioen vooralsnog mee. „Voor zo ver ik weet, bankiert niemand bij ons bij DSB. Ik ook niet”.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad  De Telegraaf