Ook Britse pond staat zwaar onder druk

Wereldwijd zijn de ogen van economen gericht op de dollar, maar het toekomstperspectief van het Britse pond is even slecht, zo niet slechter.
Terwijl de dollarkoers verder wegzakt, wijst The Wall Street Journal erop dat ook het pond zwaar onder druk staat. De koers van het pond tegenover de euro bereikte deze week het laagste niveau in zes maanden tijd. Valutahandelaren bieden het pond in grotere hoeveelheden aan dan ooit sinds de volumes voor het eerst worden bijgehouden, en dat was in 1972.
Het waardeverlies van het pond heeft meerdere oorzaken, grotendeels dezelfde als in het geval van de dollar. De rente in Groot-Brittannië is laag en zal voorlopig ook laag blijven. Bovendien kampt Groot-Brittannië met een groot overheidstekort. Analisten vrezen dat de koers van het pond nog jaren onder druk zal blijven staan.
De financiële autoriteiten vinden het volgens veel handelaren wel best dat de pond zwak is. Daarom speculeren ze op een verdere waardedaling.
The Times meldt dat de koers van het pond dinsdag verder wegzakte ten opzichte van de euro (1 euro is 93,8 pence waard). Dat is mede het gevolg van nieuwe inflatiecijfers. De lager dan verwachte inflatie (1,1 procent) doet vermoeden dat de rente voorlopig ook laag zal blijven.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Times