‘Scheringa zal alles kwijt raken’

Een faillissement van de bank kan al snel leiden tot de ondergang van Beheer en ook een eind maken aan de rijkdom van Dick Scheringa, zeggen ingewijden tegen het FD.
Vermoedelijk zal ook DSB Beheer op korte termijn het faillissement aanvragen, zo stellen ingewijden.
Voor Scheringa blijft er dan weinig over. De boedel van Beheer moet dan worden verkocht om de bankschulden af te lossen.
Scheringa heeft grote delen van zijn activa in onderpand moeten geven voor de kredieten, die onder meer uitstaan bij Fortis en KBC. Zo rust een hypotheekrecht op het hoofdkantoor van DSB Bank  in Wognum, op  het stadion en op zijn zakenvliegtuigje.
Het is de vraag hoeveel de bezittingen van Beheer waard zijn bij een liquidatie, waarbij alles tegen dumpprijzen de deur uitgaat. De waarde van de schilderijen in het Scheringa Museum voor Realisme zou tussen de euro 50 mln en euro 100 mln liggen; de liquidatiewaarde is onbekend. De spelers van AZ zouden in theorie ook meer dan euro 100 mln waard zijn.
Afhankelijk van de verkoopwaarde van deze eigendommen kan Scheringa financieel aan de grond raken bij een faillissement van DSB Beheer. Hem resten dan hooguit zijn woonhuizen en enkele andere kleinere bezittingen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad