Wie is de schuld van de kredietcrisis?

Kent de kredietcrisis ook schuldigen? Zijn er daders aan te wijzen bij de nu al historische gebeurtenissen die de afgelopen 12 maanden zorgden voor, om ons maar even tot de Verenigde Staten te beperken, 7 miljoen werklozen en 2 miljoenen mensen die hun huis moesten verlaten?
The Independent beschrijft hoe deze week twee bankiers van Bear Stearns voor de Amerikaanse rechter verschenen. Hun hedge funds implodeerden in 2007 en dat wordt - achteraf - algemeen gezien als de start van de kredietcrisis.
Ralph Cioffi, 53, en Matt Tannin, 48, verdienden in hun gouden jaren vele miljoenen dollars, maar bezorgden de investeerders die met hen in zee gingen enorme verliezen; 1,6 miljard dollar om precies te zijn - en ruïneerden zo een van de oudste investment banks op Wall Street.
Volgens The Independent zaten de heertjes er op de eerste procesdag bij, alsof ze naar een begrafenis gingen. De aanklager begon met een lange opsomming van allerlei leugens waarmee de 2 hun investeerders om de tuin zouden heben geleid. Intussen bleef niet onvermeld wat ze er zelf beter van werden; Ralph Cioffi verdiende de laatste 2 jaar voor de ondergang van de bank 32 miljoen dollar per jaar.
De aanklager heeft veel belastend materiaal in huis, waaronder privé-emails van de heren, waaruit blijkt dat ze op enig moment goed doorhadden dat hun investseringspraktijken tot rampspoed zouden leiden, maar hun klanten intussen gewoon voor de gek bleven houden.
Uiteraard hebben de 2 bankiers op alles een passend antwoord en The Independent gelooft dat de komende dagen een harde strijd zal ontbranden over de vraag wie waar de schuld van moet krijgen. Met de kans op 20 jaar gevangenisstraf voor de 2 mannen.
Maar wat de uitkomst ook moge zijn, in de VS is de gedachte dat de financiële crisis een soort van natuurramp is, niet erg gangbaar. Er zijn landen - denk aan het brave Nederland - waar over deze kwestie stukken naïever wordt gedacht.

Bron(nen):   The Independent