Geestige grafiek: zo weinig weet het IMF van de economie

Met ijzeren regelmaat komt het IMF met verwachtingen over de economische groei. Voor de hele wereld, voor een werelddeel of voor een land. Als het IMF weer een voorspelling doet voor de economische groei voor Nederland is dat telkens groot nieuws. Maar uit bijgaande grafiek blijkt dat het IMF voortdurend andere meningen heeft en andere voorspellingen. Het heeft de consistentie van een (wilde) gok.IMF World Growth Oct 2013_1

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jorrit Schippers

  “Maar uit bijgaande grafiek blijkt dat het IMF voortdurend andere meningen heeft en andere voorspellingen.”

  Integendeel, het is constant dezelfde voorspelling: binnenkort gaat het beter. En constant klopt dit niet.

  • kletsmajoor

   Precies. Ze zijn structureel te optimistisch. In goede tijden kraait daar geen haan naar want: wat geeft het nou dat de groei “maar” 4.5% is ipv 5%? Maar in slechte tijden valt het des te meer op en krijg je grafiekjes zoals bovenstaand. Maar ooit komt het moment dat de economie weer op gang komt en dat jaar klopt de voorspelling precies. Het moment waarop dat gebeurd is toeval maar desondanks is de reputatie van het IMF dan weer gered. Het zelfde geldt voor alle andere voorspellers zoals o.a. het CPB.

   (in antwoord op Jorrit Schippers)
   • Smot72

    Mag ik ook uit deze grafiek aflezen dat per oktober 2013 de groei percentages voor 2011 achteraf naar boven bijgesteld zijn ten opzichte van het groei percentage dat in oktober 2012 voor 2011 was vastgesteld..!? Inderdaad – we zouden hier niet meer waarde aan moeten toekennen dan aan de waarzegster op de kermis.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 2. jan bosscher

  Als je grafiek uitrekt wordt het nog erger. Ja zo kan het wel weer.

 3. RhodBerth

  Tsja, niemand kon voorspellen dat Griekenland zo had gefraudeerd met de cijfers. Dat heeft de hele crisis gerekt.
  Als morgen blijkt dat de Duitsers ook al 5 jaar de boel lopen te flessen dan gaan alle grafieken diep naar beneden, en dan blijken alle doemdenkers ineens optimisten geweest te zijn.

  Het IMF rekent met de bekende cijfers, en op basis van de bekende cijfers worden verwachtingen gepresenteerd.

  Als de cijfers anders blijken te zijn dan zit het IMF er naast.
  Logisch.

  In feite is het zeuren over dit soort cijfers van hetzelfde kaliber als: “Het KNMI had voorspeld dat het om 15:00u droog werd, maar het werd pas om 17:00u droog.”

 4. Diablue

  Is er nog uberhaupt iemand die gepubliceerde cijfers gelooft dan?
  Dat is een knap staaltje hersenspoeling dan….

Reacties niet toegestaan